Пикантните храни по света

  • 23 ноември 2015 10:07

  • 1458
  • 1
Пикантните храни по света
©

В коя страна консумират най-много пикантна храна? Дали температурата има нещо  общо с това? Една теория казва, че хората започнали да добавят подправки на храната, за да убие бактериите.

Защо в устата си чувствате все едно е в пламъци  когато ядете пикантен пипер? Някои съединения в пикантните храни активират сетивни неврони, наречени полимодални носисептори. Те се срещат по цялото тяло. Забелязали ли сте, че не всички пикантни храни са пикантни, по един и същи начин?

Стандартната мярка за пикантност на храните е по скалата на Сковил, който измерва какво съдържание на капсаицин може да се разреди в жегата, съобщават от foodpanda.

Най- лютивата храна е под формата на пипер на спрей, който отива до 5 милиона Сковил  единици.

foodpanda  избра 10-те най-горещите кухни на света.

1. Нигерия, Етиопия и Индия и Китай са странитите, в които се консумира най-люта храна.

2. След тях се подреждат Корея, Мексико и Япония

3. Трето място е отредено за Перу, Синегал и Сицилия където също похапват повече люто от нормалното.

Какво се случва когато ядем люта храна:

- Попадаме в същото физиологично състояние, в което сме когато сме изправени пред заплаха.

- Лютите чушки и черният пипер са направени от големи молекули, изгарящи небцето ни.

- Горчицата, хранят и уасабито са направени от по-малки молекули, които се разнасят в синусите ни. Това е причината, лютите чушки да изгарят езиците ни, а усабито- носовете.

- Изпотяваме се и сърцето ни бие по-бързо.

Любопитен факт е че тези, които обичат да ядат пикантни неща са по-склонни към хазарт. Вкусът на пикантни храни се наследява генетично.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1458 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
++

2015.11.23 | 10:42

1
Skalta na Scovil dostiga do 18 000 000! 5 Mil. e sravnitelno liutivo-naprimer edna chushka ot saksiata mi na terasata, no edaleche ot maximum. Procheti poveche v Google-Scoville Skala

Добави коментар

Водещи новини