Във фризера рибата губи от количеството си на витамин А и Е

  • 27 август 2015 07:36

  • 1974
  • 0
Във фризера рибата губи от количеството си на витамин А и Е
© Gettyimages/Gulliver

Съхранението във фризер намалява съдържанието на витамините А и Е в рибата. "Изчезването" им става с течение на времето, докато витамин Д остава сравнително устойчив.

Термичната обработка също влияе върху съдържанието на витамините в месото на рибата. Най-добре е приготвянето й да става на скара или в микровълнова фурна. Обработката на пара понижава особено витамин А.

Това са само част от изводите на д-р Диана Добрева от катедрата по химия в Медицинския университет във Варна, която наскоро защити дисертация, посветена на мастноразтворимите витамини в черноморските и сладководните риби в България. Такова систематично изследване се извършва за пръв път в България. Анализът е направен чрез течна хроматография.

Според Добрева изследвано е съдържанието на витамините А, Е и Д. Обхванати са 10 вида черноморски риби и 5 вида сладководни, като са подбрани най-традиционните за трапезата на българите. Изследванията са правени през два сезона - пролетта и есента, обясни Добрева.

Резултатите показват, че при повечето видове витамините А и Е са с по-високо съдържание през есента. Обобщените данни сочат, че при черноморските риби с най-високо съдържание на А е трицоната, калканът е първенец за витамин Е, а сафридът и карагьозът - за витамин Д. При сладководните пъстървата е на водеща позиция по съдържание на витамин А и Д, докато с най-големи количества витамин Е може да се "похвали" сомът.

Като цяло съпоставката между двата вида риби показва, че морските са по-богати на витамини А и Д. Единствено показателите за витамин Е са близки като количество. Информацията за рибите, които са най-популярни в България, е съвсем нова и ще е от голяма полза за диетолозите в страната, заяви пред БТА проф. Фани Рибарова от Медицинския университет в София, която е един от членовете на научното жури, оценявало дисертацията на Диана Добрева.

Тя изрази задоволството си, че в катедрата по химия към варненското висше учебно заведение обръщат сериозно внимание и проучват морските храни. Постепенно научните работници ще излязат с такива данни и за мидите и водораслите. Всички препоръчваме морските храни, но трябва да се знаят точните им показатели, е позицията на професора.

Последвайте канала на

1974 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини