-
27 август 2015 07:36
- 1979
- 0
Съхранението във фризер намалява съдържанието на витамините А и Е в рибата. "Изчезването" им става с течение на времето, докато витамин Д остава сравнително устойчив.
Термичната обработка също влияе върху съдържанието на витамините в месото на рибата. Най-добре е приготвянето й да става на скара или в микровълнова фурна. Обработката на пара понижава особено витамин А.
Това са само част от изводите на д-р Диана Добрева от катедрата по химия в Медицинския университет във Варна, която наскоро защити дисертация, посветена на мастноразтворимите витамини в черноморските и сладководните риби в България. Такова систематично изследване се извършва за пръв път в България. Анализът е направен чрез течна хроматография.
Според Добрева изследвано е съдържанието на витамините А, Е и Д. Обхванати са 10 вида черноморски риби и 5 вида сладководни, като са подбрани най-традиционните за трапезата на българите. Изследванията са правени през два сезона - пролетта и есента, обясни Добрева.
Резултатите показват, че при повечето видове витамините А и Е са с по-високо съдържание през есента. Обобщените данни сочат, че при черноморските риби с най-високо съдържание на А е трицоната, калканът е първенец за витамин Е, а сафридът и карагьозът - за витамин Д. При сладководните пъстървата е на водеща позиция по съдържание на витамин А и Д, докато с най-големи количества витамин Е може да се "похвали" сомът.
Като цяло съпоставката между двата вида риби показва, че морските са по-богати на витамини А и Д. Единствено показателите за витамин Е са близки като количество. Информацията за рибите, които са най-популярни в България, е съвсем нова и ще е от голяма полза за диетолозите в страната, заяви пред БТА проф. Фани Рибарова от Медицинския университет в София, която е един от членовете на научното жури, оценявало дисертацията на Диана Добрева.
Тя изрази задоволството си, че в катедрата по химия към варненското висше учебно заведение обръщат сериозно внимание и проучват морските храни. Постепенно научните работници ще излязат с такива данни и за мидите и водораслите. Всички препоръчваме морските храни, но трябва да се знаят точните им показатели, е позицията на професора.
Последвайте канала на
Свързани новини
7 лв. за нощувка на морето през есента
26 август 201506:59
Масов мор на риба във Варненското езеро
24 август 201516:51
20 дни в Лозенец се къпали в заразено море
22 август 201508:14
Нашествие на медузи по Черноморието ни
19 август 201511:36
Сандвич на морето в Хърватия - до 36 лева
03 август 201514:29
Морето изхвърли разплут труп на магаре
31 юли 201520:35
22 кг риба от бракониери бе дарена на Социален патронаж в Бургас
29 септември 201520:18
Рибата в света e намаляла наполовина
17 септември 201518:17
Риба с бял дроб живяла преди 400 млн. г.
17 септември 201515:56
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Приеха на първо четене специалния закон до приемането на бюджета, ПП-ДБ иска да ограничи кабинета за някои разходи
09 януари 202513:32
На първо четене: С голямо мнозинство НС гласува трите законопроекта за промени в Закона за вероизповеданията
09 януари 202512:10
Кирил Петков: Правосъдието и бюджетът са заложници на игрите на ГЕРБ
09 януари 202514:28
Премиерът Главчев: Проблемът със забавените плащания към театрите ще бъде решен
09 януари 202514:46
Министерство на енергетиката със законодателни промени, които да минимизират авариите при електроснабдяването
09 януари 202514:33
Сигнали за открити мъртви хора в Кюстендилско
09 януари 202513:22
18-годишен е в много тежко състояние след катастрофата при надлез "Надежда" в София
09 януари 202514:05
Водещите новини! Всеки ден мръсният въздух убива по 10 души в България? 45 години по-късно: Втори българин с триумф в Световната купа по ски
09 януари 202513:22
Зеленски с тежка критика към САЩ и Германия: При цялото ми уважение, но Путин ни нападна заради вас
09 януари 202513:33