Хората са изконсумирали 70 000 тона повече какао над произведеното

  • 01 януари 2015 20:37

  • 3616
  • 6
Хората са изконсумирали 70 000 тона повече какао над произведеното
© Getty Images/Guliver

Хората ядат прекалено много шоколад - това са установили две от най-големите световни компании. През изминалата година светът е изял 70 000 тона повече какао над произведеното количество. Има ли опасност шоколадът да свърши?

Казват, че шоколадът е божествен продукт, легенда и сложен бизнес. „Той е също толкова сложен, колкото търговията със злато и диаманти, това е един много легален нарктоик, но хората не трябва да се пристрястават, и да ядат не повече от 50 грама на ден, защото иначе става лошо”, съветва шоколатиерът Ради Стамболов пред БТВ.

Хората в шоколадовия бранш казват, че за пет години цената му се е покачила двойно. Заради промяната на климата може да се изместят и местата, където традиционно се гледа какао в Западна Африка.

Любовта към шоколада обаче не намалява. „Както във Франция дават чаша червено вино при сърдечна опрация, дават и блочке шоколад, който е антоксидант и отваря кръвоносните съдове. Той говори на хората, той е афродизиак, хората се превъзбуждат, когато го ядат”, обяснява още шоколатиерът.

От Световния съвет по какао идват успокоителни данни, няма информация за недостиг на ценния продукт. На борсите цените на какото дори са паднали със 7%.

„Последните данни, в страни като Гана и Кот д’Ивоар, е имало за кратко паника, заради ниска реколта. Но шоколад ще има, защото ние на борсата много обичаме шоколад и редовно ядем”, уверява Антонина Белопитова от отдел „Търговия и информация” на Софийката стокова борса.

И ако се върнем във фабриката за шоколад, разкриваме още магически действия: той ни поддържа в кондинция, за разлика от кафето.

И както казват и на борсата за какао и в шоколадовата фабрика, няма човек, който да не обича шоколад.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3616 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Мдааа

2015.01.18 | 17:13

6
Това не произведено какао трябва да е нещо от рода на антиматерията! :-)
Павел

2015.01.14 | 22:40

4
Не усещате ли намека? "Извънредното" какао просто е изядено под формата на соята в шоколада, а какаовото масло е заменено с палмовото, рапичното и памучното масла, разбира се, хидрогенирани!

2015.01.14 | 22:40

5
Подкрепям!!! 12 г. бях в тоя бранш. В България истински шоколад НЯМА! Тва Своге, Милка, Линд - всичко е кувертюр - смес от палмови масла и различни заместители на какаото! Същото е със заливките на шоколадовите торти- пак кувертюр. Да не казвам и във фирмите производителки какво още слагат, няма да хапнете повече "Щоколад".
skapani jurnalia

2015.01.14 | 22:40

3
kak she iziadat neshto ne proizvedeno, xa xa xa

2015.01.13 | 15:06

2
Някои май са консумирали от онова какао, дето е един път вече ядено! :)))) (иначе, сметките не излизат)
Якосмарт

2015.01.03 | 18:02

1
Некои са яли шоколадо по 2 пъти .

Добави коментар

Водещи новини