-
04 октомври 2014 20:24
- 2784
- 0
Именно зехтинът, който се смята за царя на средиземноморската диета, е сред най-подправяните хранителни продукти, пише "24 часа".
От лешниково масло до олио за лампи - не съществуват граници за изобретателните фалшификатори, опитващи се да представят като италиански зехтин продукт, който няма нищо общо с маслините. И в самата Италия обаче положението не е блестящо.
Най-разпространената измама е, когато нискокачествен зехтин от чужбина се представя за италиански.
Според асоциацията на производителите на хранителни продукти “Колдирети” 4 от всеки 5 бутилки екстра върджин зехтин не указват в етикетите си произхода на използваните маслини.
Много често при бутилки със зехтин Made in Italy всъщност става въпрос само за бутилиран в Италия зехтин, който иначе е внесен с цистерни от Испания, Тунис или Гърция. Средната цена за литър италиански екстра върджин зехтин в магазина е от 6-9 евро, така че, ако бутилката струва от порядъка на 3-4 евро, става въпрос за т.нар. дезодориран зехтин.
Именно той е хитът сред пиратите в тази сфера в Италия.
Дезодорираният зехтин се добива от маслини, които преди да бъдат пресирани, са престояли дълго време на купища на слънце или пък в контейнерите на камионите. Изстисканото от тези маслини олио има отвратителен мирис, който много напомня този на вкиснало кисело мляко или оцет.
Посредством дезодорирането му по специален начин обаче зехтинът “се превръща” в екстра върджин и то с напълно нормален мирис. Разбира се, този метод не е законен, но се използва широко, давайки възможност на производителите да пласират като висококачествен зехтин напълно развален продукт. Така печалбите за пирата на зехтин се качват двойно.
В миналото също е бил произвеждан подобен зехтин с лоша миризма и други дефекти, но е бил рафиниран и подлаган на обезкисляване, обезмасляване и обезцветяване, след което е бил продаван като нискокачествен и евтин зехтин.
В действителност след дезодорирането му зехтинът от развалени и престояли маслини съдържа високо количество етилови естери, които се формират единствено при ферментацията на маслините.
Последвайте канала на
Свързани новини
Бърз обрат зарадва Левски на "Лаута"
И ЦСКА - София не успя да спре серията на непобедимите от Крумовград след зрелище на "Васил Левски"
Генчев идва в Левски, ето какво каза треньорът след хикса с ЦСКА - София
Отлично начало, лош край срещу Франция и четвърта поредна загуба за България във VNL
На почивката: Торино 2:0 Милан
Байер (Леверкузен) пренаписа историята, Байерн изпусна и второто място, Бундеслигата завърши!
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Гаджев (ГЕРБ-СДС): Ако службите са политически подчинени на управлението, няма да го разследват
18 май 202418:49
Стоян Михалев (ПП-ДБ) за катастрофата с Кирил Петков: Устремът да се прави кампания от този случай е изключително циничен
18 май 202418:31
Сашко от Перник изчезна отново
18 май 202419:01
Проверяват сигнал за полицейско насилие при акция срещу контрабанда на горива в Бургас
18 май 202420:25
Средната заплата в София надхвърли 3000 лева
18 май 202420:52
Зрелостници са получили тестове с липсваща диаграма на матурата по БЕЛ
18 май 202421:05
Силяновска присъства на премиера на Софийската опера в Скопие
18 май 202420:59
От днес в Украйна влезе в сила законът за мобилизацията
18 май 202421:17
Руски съд запорира активи на "Дойче банк"
18 май 202418:09