Учени: Не гответе със зехтин

  • 02 юли 2013 08:18

  • 5331
  • 3
Учени: Не гответе със зехтин
©

Зехтинът губи полезните си свойства при готвене, твърдят португалски учени. Много диетолози съветват той да бъде използван масово при приготвянето на различни храни, но според учените няма никакъв смисъл да се готви с него.

В зехтина има повече антиоксиданти, отколкото в другите видове олио. Съдържат се и фенолови съединения, които предпазват от рак. При термична обработка обаче те губят качествата си.

Португалските учени препоръчват да не се пържи със зехтин, да не се варят супи с него и да не се готвят ястия в микровълнова фурна. В тези случаи зехтинът се превръщал в стандартно олио.

Последвайте канала на

5331 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
margarita panajotova

2013.08.28 | 15:10

3
Tova sega go ismisliha.posnavam hora,koito zial jivot samo sas sehtin se hraniat-stoletnici.as sawto 10godini samo nerafiniran sehtin upotrebiavah,chuvstvam se super
evgobul

2013.08.28 | 15:10

2
zextina samo za salati i podpravka!
Георги

2013.08.28 | 15:10

1
Всъщност това не е ново, всички растителни мазнини при термична обработка стават канцерогенни. Единствено животинските издържат на високи температури, но има растителни като палмовото масло и оризовото които при температури до лъм 200-220 остават стабилни за по-високи ползвайте животински.

Добави коментар

Водещи новини