-
04 юли 2014 12:14
- 3044
- 0
В различни части на света започват честванията на месеца на една от най-популярните и вкусни храни – тези, приготвени на барбекю.
Думата „барбекю” идва от английски език и означава начин на приготвяне на храна и уредът, който се използва за тази цел. С тази дума се определя и популярен градински празник в САЩ. Този способ е един от най- разпространените в кулинарията, съобщава foodpanda.
Има няколко легенди, които се предават във времето от уста на уста за произхода на барбекюто, но засега няма точни и ясни сведения.
Една от любопитните истории е тази за Христофор Колумб и местното население на Карибите. Великият мореплавател и изследовател никога не е опитвал месо, приготвено върху горещи въглени, но когато пристига на острова, в края на XV век, вижда как хората там тайно приготвят храната си, като я поставят върху специално изработена дървена скара над огъня и по този начин месото се опушва и изпича. „Барбакоа”, както го наричат, бързо намира своята популярност и в Европа.
Друга легенда гласи, че първото барбекю е направено в пещерите на територията на нашата страна, още преди новата ера. Тогава местните обитатели нареждали нагорещени камъни и върху тях поставяли уловения дивеч, с цел да го консервират за по-дълго време. Свидетелство за интересния способ за приготвяне на храна е наличието на рисунки в пещери в Рила и Родопите.
В днешно време барбекюто е еволюирала технология, бавен процес, който обикновено може да отнеме цял ден или следобед. Често, преди термичната обработка, месото се маринова с различни сухи или течни подправки за по-добър вкус.
Барбекюто е повече от хранене. Това е социално събитие, което събира хората заедно, около огъня, подобно на огньовете от праисторията. Това е място за хранене, пиене и разказване на истории.
Денят на барбекюто съвпада с Националния празник на САЩ - 4 юли. Те са и водещи в класацията за нация, която най-често организира барбекю парти.
Последвайте канала на
Свързани новини
Сираков: Темата в Левски сега е "надграждане" - ще се опитаме да намерим най-добрия треньор
Годината на Локомотив (Пловдив) - обзорът на Sportal.bg
Ботев се разплати с треньорите в ДЮШ, но не и с представителния отбор
"Въпроси и отговори" с Годуин Коялипу
Божидар Искренов написа книга, "Без обувки" разказва неговата история
ЦСКА - София иска три милиона евро за Червения терминатор
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Минималната заплата става 1077 лв. от януари, въпреки че бюджет за 2025 година няма
24 декември 202412:41
Новата социологическа агенция на Първан Симеонов: 76% от българите искат редовен кабинет
24 декември 202411:36
Патриарх Даниил: Нека Рождество Христово бъде началото на дълбока благодатна промяна в начина ни на мислене и живот
24 декември 202413:13
Как една исландка посреща Коледа и Нова година в едно монтанско село
24 декември 202412:31
Колко харчим, за да прекараме едни топли и уютни коледни празници
24 декември 202412:30
Евакуираха четирима души при пожар в къща в благоевградското село Габрово
24 декември 202412:20
Руски товарен кораб потъна след експлозия в Средиземно море
24 декември 202411:33
След падането на Асад - над 25 000 сирийски бежанци са се завърнали по домовете си от Турция
24 декември 202412:08
С какво време идва Коледа
24 декември 202412:20