Създадоха нов тип материл, които се променя спрямо средата

  • 10 април 2013 19:46

  • 725
  • 1
Създадоха нов тип материл, които се променя спрямо средата
© Wyss Institute

Екип учени от Института Wyss в Харвардския университет и Училището по инженерство и приложни науки на Харвард са много близо до изработката на нов тип адаптивен материал.

Той има способността да потъмнява под влиянието на слънчевите лъчи, да става полупрозрачен, когато вали дъжд или с други думи да напасва своите характеристики спрямо средата, в която е поставен.

Това, от своя страна, го прави идеален за употреба при строителството на петролни тръби, оптиката, дизайн на сгради и производство на текстил, сочи публикация в списание „Nature Materials”.

Новият материал може да покрива или изпълва порести и еластични основи, което го прави доста гъвкав. Всяка деформация на основния елемент като разгъване или издуване, смяна на размера на порите, позволява на повърхността да сменя своята форма – в спокойно състояние е мек, чист и гладък, при намокряне потъмнява, а при опъване повърхността става груба.

„Хубавото на тази система е неговата адаптивност и мултифункционалност”, казва основният автор на изследването Йоана Айзенберг. Новият материал е вдъхновен от сълзите, тъй като те образуват течен филм, който поддържа чистотата и влажността на очите, защитавайки ги от прах и бактерии, позволявайки да отстрани надалеч замърсяванията само с едно мигване.

Материалът също се променя спрямо температурата, светлината, магнитното и електрично поле, химични елементи, натиск и други въздействия на околната среда.

Последвайте канала на

725 1

Коментари 1

Добави коментар

2013.04.11 | 09:36

1
Какво е "материл"?

Добави коментар

Водещи новини