Продадоха сребърен долар от 1794 г. за 10 млн. долара

  • 27 януари 2013 08:29

  • 1929
  • 0
Продадоха сребърен долар от 1794 г. за 10 млн. долара
©

Сребърен долар от 1794 година, който според експерти е първата монета от подобен род, изсечена в Американския монетен двор, бе продаден за рекордните 10 милиона долара. Търгът се проведе в Ню Йорк от аукционна къща Стакс Боуърс галерийс. Новият собственик на сребърният долар е базирана в Ню Джърси компания, която се специализира в издирването на уникални монети.

Предишният аукцион на този сребърен долар е бил през 1999 г., когато цената му достига 4,1 млн. долара.

"Когато сумата за сребърния долар достигна 10 милиона долара, всички в залата затаиха дъх. Когато чукчето удари за последен път и бе обявен краят на наддаването, се чуха аплодисменти от всички. В залата настъпи оживление, каквото скоро не бях виждал по време на търг.", разказва Дейвид Боуърс - собственик на аукционна къща.

От едната страна на монетата е изобразена жена с разпуснати коси, олицетворяваща свободата, а над главата й има надпис Liberty или Свобода. По ръба на монетата са изсечени 15 звезди, колкото са били щатите на САЩ при изсичането й. На другата страна на монетата има белоглав орел - символ на САЩ. Още на следващата година дизайнът е променен, така че от този тип монети са изсечени едва около 2000 броя.



 

Последвайте канала на

Novini.bg
1929 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини