Сатирата отваря врати в новия сезон с две премиери

  • 30 септември 2024 15:32

  • 265
  • 0
Сатирата отваря врати в новия сезон с две премиери
© ДТ

Сатиричният театър „ Алеко Константинов“ започва новия театрален сезон с две премиерни постановки – „Буржоата благородник” от Молиер под режисурата на Бойка Велкова и „Креват за двама” от Рене Фройнд, режисирана от директора на театъра Калин Сърменов.

Двете премиери стартират на една и съща дата – 3 октомври, на различни сцени на държавния театър.

„Буржоата благородник” е преведена от Паисий Христов, сценографията е на  Чавдар Гюзелев, костюмите на  Тита Димова-Вантек, а музиката е дело на световноизвестният музикант  Теодосий Спасов, съпруг на режисьорката Бойка Велкова. Участват актьорите Николай Върбанов, Елена Атанасова, Анджелика Джамбазова, Лана Гекова, Михаил Сървански и др..

 

„Буржоата благородник“ от Жан-Батист Молиер е написана по поръчката на Краля Слънце (Луи XIV) през 1670 г. и е пиеса за човешката глупост и суета.

По блестящ начин Молиер разобличава социалните и човешките пороци, и с това пиесата буди асоциации към събития от днешния ден. „Задължение на комедията е да поправя човека, като го забавлява“ – напомняме с усмивка един от най-прочутите афоризми на автора. „Буржоата благородник“ е комедия-балет, един жанр, който поставя началото на мюзикъла.

„Креват за двама” 14+ от Рене Фройнд е преведена от езиковеда проф.  Владко Мурдаров, а режисурата е на директора на Сатирата Калин Сърменов.

В този спектакъл участват известните актьори Александра Сърчаджиева, Николай Луканов,  Явор Борисов, Стела Ганчева, а драматург на постановката е Богдана Костуркова. /виж. водещата снимка/

„Много често в опитите си да постъпим правилно забравяме да се вгледаме в човека, заради когото са всичките ни усилия. Слагаме собствените си представи пред нуждите, чувствата и емоцията на другия. Тоест, да забравим за себе си, за да можем да разберем човека, когото твърдим, че обичаме. Най-трудни са простите формули!”

Последвайте канала на

Аделина Делийска
265 0

Свързани новини

Водещи новини