Италианска писателка представя романа „Без токчета”

  • 11 септември 2012 10:51

  • 737
  • 0
Италианска писателка представя романа „Без токчета”
©

Тази седмица младата авторка Франческа Ланчини ще се срещне в София със своите читатели и почитатели и с всички онези, любопитни да разберат случайно ли главния персонаж в романа „Без токчета” - София носи името на българската столица.

Програмата на посещението ѝ включва представяне на дебютния ѝ роман „Без токчета” (изд. Скалино) днес на 11 септември, вторник, от 19:00 ч., в книжарница „Книги и ...” на ул. „Фр. Нансен” 37А и на 12 септември, сряда, от 18:00 ч., в книжарница „Хеликон” в „Гранд хотел България”, бул. “Цар Освободител” 4, както и гостуване в телевизионни предавания, в студиото на програма “Хоризонт” на БНР, Jazz FM и университетското радио Alma Mater Classic FM. Представяне на книгата ще се състои и в бутик CANALI на ул. „Алабин” 54 на 13 септември, четвъртък.

Франческа Ланчини (Francesca Lancini) е родена през 1983 г. в Бреша, Италия. Завършила е комуникации, работила е като професионален модел и актриса. Живее в Милано и преподава в Nuova Accademia di Belle Arti, където води курсове за разказвачески техники и писане на сценарий. Снимала се в „Бандата на Оушън-2” (2004) на Стивън Содърбърг и била сред водещите на „Сан Ремо” (2006). „Без токчета” е нейният първи роман, излязал на италиански през януари 2011 и преведен първо на български (юли 2012).

Докато работи като модел, София Мартини е в „лоши отношения с егото си”. Живее в Милано в един голям апартамент с родителите си и сестра си, но общуването с тях не я предразполага да бъде искрена и да говори за проблемите си, затова при първата възможност, без да предупреди никого освен домашната помощница Хулиета и приятеля книжар Паоло, тя заминава за Маями, където работи за друга модна агенция, а когато иска да избяга и оттам продължава работата си на модел в Барселона, за да се завърне накрая в своя град, намерила отговрите на всичките си въпроси. През цялото това време в различните градове и в презокеанските полети София потъва в книгите и филмите – резюмирания живот на другите, опитвайки се да избяга от своя, изпълнен с нежелани съмнения и страх от неотложни решения. Запознава се и разговаря с различни хора, съжителства и се сближава с други модели, в Маями е привлечена от американеца Скот, учил в Италия, а в Барселона от бразилския йога-инструктор Фелипе, там се сприятелява с портиера Гонзало и в целия този вихър от събития и емоции, нейната същност е някак встрани, в ролята на наблюдател в една паралелна реалност. Ревютата, срещите, разговорите се случват на „автопилот”, сякаш духът на София е отделен от тялото и някак остранен от случващото се. От въртележката на повтарящи се дни и нощи, към реалността я връщат образът на Алесандро – нейната сродна душа и имейлите на по-малката й сестра Джиневра, които я държат течение на случващото се у дома, с егоцентричните им родители и обичната домашна помощница Хулиета.

Без токчета” не е книга за объркания свят на модата, това е книга за желанията, решенията и страховете, за „лабиринта на Аза”, за човешкия дух – объркан, бягащ, търсещ и терзаещ се, за една жена, която обикаля света, без токчета и без грим, за да намери себе си. Тя не те оставя без дъх, но изтръгва въздишка на възхищение, заради смелостта от осъзнаването.

Последвайте канала на

737 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини