Издател: Книгите са едно от малкото наследени от миналото неща, останали непроменени

  • 02 януари 2024 12:13

  • 1065
  • 0
Издател: Книгите са едно от малкото наследени от миналото неща, останали непроменени
© Freepik

"100 книги, които трябва да прочетете“ включва знакови книги от последните години, които според мен са бъдеща класика. Моята цел е тази книга да събуди разговор за книгите, които са вътре, и за други, които не са. Това каза за "Фокус" авторът на книгата Христо Блажев.

Той признава, че много трудно е направил подбора на книгите, които е включил в тома. "Изборът беше от поне 200. С много горест и болка махнах много знакови автори, които харесваме точно поради причината, че те са знайни. Махнах Вонегът, Пратчет, Маркес, Бакман, Юнасон – знаковите автори на нашето време, поради факта, че техните книги хората си ги четат, препоръчват си ги, обичат си ги“, разказа авторът. 

Всеки един от авторите в книгата е представен с едно от своите произведения, допълни Христо Блажев. Сред тях са Карлос Руис Сафон, Чък Паланюк, Чайна Миевил, Антони Казас Рос.  

2023 г. издателят определи като година на българските автори. "Класациите са доминирани от наши автори, с което най-после сме един нормален пазар. Това ни липсваше години наред.“ 

"Времеубежище“ на Георги Господинов пък определи като "книга на 2023 година“. Заради наградата "Букър“ според Христо Блажев се е възродил интересът към българска литература и четенето въобще.  

Романът "Времеубежище" на писателя Георги Господинов спечели тазгодишната международна награда "Букър"

"Нашият пазар никога не е бил такъв кошер, имаме всичко – големите трилъри, любовите романи до наистина най-големите книги на нашето време, които се пускат за много малка публика“, допълни издателят.  

Според него през 2024 г. книжният пазар ще продължи да се развива в същата посока.  

По думите му книгите са едно от малкото наследени от миналото неща, останали непроменени през вековете до ден днешен. "Ако нямаме това бягство в тишина, малко самота, далеч от цялото пиукане и святкане на всичко около нас, ако нямаме възможност за малко да останем сами с книга така, че да проведем този разговор с нея и да намерим своите мисли чрез тази книга, винаги ще мислим това, което другите са ни спуснали. Много е лесно да приемаш чужди мисли по по-лесен, шарен, шумен начин, но само с книгата можеш да проведеш такъв разговор, който да си бъде лично твой“, коментира Христо Блажев.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1065 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини