Изложба в Националната галерия “Двореца” в чест на 120 години от рождението на Златю Бояджиев

  • 27 септември 2023 13:59

  • 1016
  • 1
Изложба в Националната галерия “Двореца” в чест на 120 години от рождението на Златю Бояджиев
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Най-ценните творби на един от най- големите български художници, фотоси и документи - това е изложбата “Послания - 120 години от рождението на Златю Бояджиев”. 

Златю Бояджиев, който е роден на 22 октомври 1903 г., е наричан народен художник и е носител на наградата на Съюза на българските художници “Владимир Димитров – Майстора”.

Селектираните произведения проследяват основните стилови и тематични посоки в творчеството на автора до 1951 г., когато е поразен от тежък инсулт и получава парализа на дясната половина на тялото, както и промените в живописния му изказ след тази дата, когато той отново започва да рисува, но вече с лявата ръка.

С изложба ще представят в Европейския парламент праисторическия комплекс Провадия-Солницата

В експозицията са включени произведения от фондовете на Националната галерия, СГХГ, галериите в Благоевград, Варна, Видин, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и Ямбол, от наследниците на Златю Бояджиев, от Държавния културен институт към министъра на външните работи и от частни колекции. Изложбата може да бъде видяна до 7 януари 2024 г., предава БНР.

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1016 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.27 | 17:44

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами =-----> tyny.to/sbiom

Добави коментар

Водещи новини