Кощунство срещу родното изкуство: поругаха творение на велик български артист в Пловдив

  • 11 юни 2023 13:00

  • 4406
  • 5
Кощунство срещу родното изкуство: поругаха творение на велик български артист в Пловдив
© БНТ 2
Слушай новината Слушай новината

Вандалски акт срещу творение на изкуството на българо-френския артист Християн Бакалов в Пловдив. Той преобразява редица знакови пространства по проекта PURE PLOVDIV, вдъхвайки им нов живот и красота. 

От май до септември 2023 г., три знакови градски пространства в Пловдив ще бъдат трансформирмирани от Бакалов в обекти на съвременното изкуство. Мащабните инсталации вече промениха визуалната среда на Гребната база, Младежкия център и Братската могила, където на 17 юни ще се проведе пърформанс на артиста.

Тонове дърва за плажни огньове са осигурени за Джулая в Бургас, ще свирят "Уикеда"

Целта на труда на Бакалов е да насочат погледите на пловдивчани и гостите на града към тези изключителни места, които притежават архитектурна стойност, носят памет и са важна част от живота на града. Той ще се включи и в програмата на Летен фестивал Workshop Еленов' 2023 - арт фестивал за всички, възрасти, включващ арт ателиета и творчески работилници. Той ще се проведе в удобно време за родителите и децата, а именно в края на учебната година: 27, 28, 29 юни.

На 07.06.23 г. и 08.06.23 г., обаче, се е случило нещо възмутително с труда на Бакалов в Пловдив, разказа той в предаването "Линия Култура" по БНТ 2. 

Петима осъдени за крупната кражба на картини на Майстора и Ди Киро

"Някой вандализира доста успешно инсталациите, които са от едни цветни ленти, които окачвам, опасвам между стълбовете в самата Братска могила. Имаше вандалски акт на Гребната база още миналия месец. Мислехме, че ще остане единствен, изолиран, но това продължава. На една друга част от Гребната база - скъсани са лентите, които бяхме направили с българското знаме, което е точно под голямото табло на Гребната база, също иснаталацията на Младежкия център, самата могила.Този проект вече съществува от 7 години. Такива ленти са били в Париж, Брюксел, Венеция, в София, Варна, Плевен, Стара Загора. За първи път това се случва", посочи Бакалов. 

"Идеята в Пловдив, най-вече с Братската могила беше да възродим това пространство, което беше изоставено на произвола на съдбата в последните 30 години. Когато се срещнах с хората от общината, с Пламен Панов (заместник-кмета по култура), те сами ми предложиха. Аз се бях фокусирал върху пощата, но беше сложно. Тя има 30 собственика. Беше много сложно с разрешенията. Самите те ми казаха, че имат пространство, което се опитват от много време да извадят от забвение. Много съм привързан към това да оценяваме нашите паметници, да оценяваме културата, това, което наследяваме. Братската могила е наситена с много политически контекст, въпреки че вътре тя не е само комунистически символ. Има я историята на България. Има архитектурни стойности. За мен беше голямо предизвикателство и бях много щастлив, че ще направим това", разказа артистът. 

Black Eyed Peas с първи концерт в България

Бакалов смята за редно на подобни места да има видеонаблюдение или поне пазач, за да се намали шансът вандали да рушат изкуството и да се подиграват със старанието на творците. 

"Нация, която не оценява паметниците и културата си, не ги заслужава. Усилието, за да се възроди това пространство, засега се проваля. Надявам се всичко да завърши прекрасно на 17-и юни в 18.00 ч., когато ще е пърформансът. Колкото и да е неприятно и за мен, и най-вече за моя екип, който е обезкуражен след всички дни под слънцето, под дъжда и всичко това да изчезне за малко. Отношението към културата показва какво е нивото ни на самосъзнание и какви надежди имаме като общество. Не може обществото да нехае към културата си и едновременно да си мисли, че е много еволюирало. Трябва обществото да осъзнае, че това е важно. Това са средства, които отиват на боклука. Това са средства на общината, което са данъци на данъкоплатците. Една част са моит средства. Много хора редовно минават на Братската могила. Когато видяха какъв труд е положен и после разрушен, бяха възмутени", сподели Християн Бакалов.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
4406 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Z Z Z Z Z

2023.10.02 | 14:15

5
Цигания някаква
...,,

2023.06.12 | 15:14

4
то...един... творец....фашист...

2023.06.11 | 14:33

3
Няма нищо братско у нас, държава от Ганьовци и Вyтевци.
Гого

2023.06.11 | 14:18

2
Там ти е грешката в братската могила, ако още не си разбрал няма и да разбереш!
Абе

2023.06.11 | 13:48

1
Вие да не сте извратен медия след като пускате такива безсмислени коментари

Добави коментар

Водещи новини