Показаха личния бележник на Левски

  • 03 юли 2012 18:30

  • 1324
  • 1
Показаха личния бележник на Левски
©

Изложбата „Васил Левски - революцията и свободата" бе открита в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий". Експозицията е част от инициативите по повод отбелязването на 175 години от рождението на Апостола на свободата, пише news.bg.

Централно място в експозицията е отделено на оригиналите на личния бележник (тефтерчето) на Васил Левски, в което той е водил своите записки, бележки, сметки през последните две години от живота си.

Изложбата е организирана от Министерството на културата, Национална библиотека " Св. Св. Кирил и Методий" и Общобългарска фондация " Васил Левски". Автори на изложбата са доц. д-р Любомир Георгиев и гл. ас. Милена Тафрова - служители в отдел " Български исторически архив" към НБКМ.

Изложбата, посветена на 175-годишнината от рождението на Апостола, бе открита в 11.00 часа в Централното фоайе на Националната библиотека от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, под чиито патронаж се провеждат честванията.

„Васил Левски е нашето безусловно основание за европейско самочувствие, онова, което ни свързва с ценностите и идеалите на модерна Европа", подчерта Цецка Цачева.

За първи път от доста години Националната библиотека излага много оригинали, а и богато документирани табла, които проследяват всеки етап от живота и делото на Васил Левски отбеляза проф. Боряна Христова.

„Особено съм горда, че Националната библиотека притежава този изключителен архив и тук е показала най-ценното от него, както и някои книги и вестници, в които се говори за Левски или в които Левски се изявява като дописник", посочи тя. По думите й изложбата представя всички страни на личността на Апостола - като патриот, като дякон, като революционер, като автор на едни от най-важните документи за бъдещата българска държавност, дори като поет в своята автобиография, в която заявява, че не иска да е турски, но и никакъв друг роб.

Експозицията представи доцент Любомир Георгиев. Той посочи, че тя има три смислови центъра - богословски записки на Дякона, документи от общото събрание на Българския революционен централен комитет, както и за европейски революционери от епохата на Левски, посветили живота си на борбата за свобода.

На откриването на изложбата проф. Боряна Христова връчи на председателя на Народното събрание Цецка Цачева почетен плакет на Националната библиотека заради нейната ангажираност и подкрепа на инициативите, с които през 2012 година ще бъде отбелязана 175-та годишнина от рождението на Апостола.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1324 1

Коментари 1

Добави коментар
to60

2012.07.03 | 22:11

1
a niama da napishete ot koga do koga, vajnoto e , che e otkrita ?! ne e ideiata horata da otidat mai?!

Добави коментар

Водещи новини