Честваме 103 години от рождението на Николай Хайтов

  • 15 септември 2022 06:29

  • 1373
  • 1
Честваме 103 години от рождението на Николай Хайтов
© Facebook
Слушай новината Слушай новината

На 15 септември се навършват 103 години от рождението на писателя и родолюбец Николай Хайтов.

Авторът на прочутите "Диви разкази" и "Шумки от габър" е роден в родопското село Яврово, Област Пловдив в много бедно семейство. Родителите му са обикновени селяни. Хайтов завършва прогимназия в родното си село, но вместо да постъпи в гимназия в Пловдив, започва сам да си изкарва хляба в големия град.

Първият му очерк е публикуван през 1954 г. в списание "Септември". Следва предложение за сътрудничество в списанието, където печата свой разказ ("Случай без прецедент") и нов очерк, предава "Дарик".

През 1967 излизат знаменитите му "Диви разкази". Те имат над 10 издания в България, като са преведени на 28 чужди езици, включително китайски.

Изграждат бюст-паметник на Васил Левски в Кермен

Николай Хайтов умира на 82 години на 30 юни 2002 година от левкемия и е погребан в Централните гробища в София.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1373 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Георги Илиев Митев

2022.09.15 | 06:57

1
Поема за социолога и политолога Петър-Емил Митев: П-Е е като дядо си мил. Препънат в гората, върви по тревата. П-Е е признат активист: турист, комунист, социалист. Доктор на тоталитарните науки. Не е като някои неуки. За всеки проблем ще реши, коя партия не греши. Неговите ученици вече са в редици. Те проблемите си ги решават с песента на Витошаря:"Само от спортист в планината ти ще се спасиш, защото долу е полиция, горе е милиция и навсякъде е авиация без комуникация". Автор: Георги Илиев Митев.

Добави коментар

Водещи новини