Цветанка Еленкова в програмата „Нощ на поети“

  • 27 юни 2012 09:10

  • 1542
  • 0
Цветанка Еленкова в програмата „Нощ на поети“
©

На 28 юни (четвъртък) от 21:00 ч., в програмата „Нощ на поети“, в ресторант & бар „На седмото неб(ц)е”, посрещаме Цветанка Еленкова.


Цветанка Еленкова е родена през 1968 в София. Поет, преводач и есеист. Има издадени четири стихосбирки: „Кладите на легиона”, „Амфиполис на деветте пътя”, „Седмият жест” и „Изкривяване” (Стигмати, 2011) и една книга с есета за Балканите Времето и връзката. Книгата й „Седмият жест” има издания в Сърбия през 2009 от Повеля и във Великобритания през 2010 от Шиърсмън Буукс. „Изкривяване” предстои да излезе през 2012 в САЩ от Табот Бач. За поезията й в статия на оксфордското списание MPT пише: „Читателят е принуден да отложи всяка форма на знание и неверие, предавайки се пред имагинерната чувствителност на Еленкова...”

Тя е била гост на международните литературни фестивали Виленица-Словения, Поетека-Албания, Тинос-Гърция, а тази година ще бъде на Стружките литературни вечери, Македония. Превежда от гръцки и английски. Антология със стихотворения на Реймънд Карвър, Слова за Шива – антология със средновековни индийски поети, Ангелос Сикелянос за балканската антология Хемус.

В момента работи над поредица от статии за българските фрески от недействащи манастири, които излизат в сп. „Свет” – проект, който цели вниманието и съхранението на безценното културно християнско наследство от 14-16 век. Снимките са дело на Джонатан Дън, с когото са посетили заедно около 140 манастира и се публикуват за първи път в България (есе с фотография на корицата е излизало в американското списание „Абсинт”). Цветанка Еленкова е съставител и редактор на антологията „На края на света: съвременна българска поезия” в превод на Джонатан, която ще бъде издадена през октомври 2012 във Великобритания.

 

Последвайте канала на

1542 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини