Симпозиум за италианско-българското сътрудничество в инициативата "Европейска столица на култур

  • 07 юни 2012 13:49

  • 853
  • 0
Симпозиум за италианско-българското сътрудничество в инициативата "Европейска столица на култур
©

Симпозиум на тема "Венеция и италианският Северозапад се срещат с България" започна тази сутрин на венецианския остров Сан Серволо.

Целта на симпозиума е опознаване и обмен на идеи между учредителите и ръководството на организационния комитет "Венеция Северозапад 2019" и ръководители на българските градове, които кандидатстват за европейска културна столица - Бургас, Велико Търново, Кюстендил, Пловдив, Русе и София.

Европейският съвет въведе през 2007 година ежегоден избор на два града за европейски столици на културата, които да представляват съответно по-старите и новите страни членки на ЕС.

Партньори за 2019 година са Италия и България.

Управата на Венеция не само лансира кандидатурата на града, но постигна създаването на конгломерата "Северозапад 2019", който включва едноименната провинция, областта Венето, автономната област Фриули-Венеция-Джулия и автономната провинция Тренто и Болцано. Това ще осигури значителни ресурси и широк диапазон на всички прояви в рамките на европейската културна инициатива.

Участниците в симпозиума бяха приветствани от кмета на Венеция Джорджо Орсони, от италианския посланик в България Стефано Бенацо, от временно управляващия българското посолство в Рим Тодор Стоянов, както и от ръководители на областни и провинциални управи от северозападния конгломерат.

Деловата част на симпозиума бе открита от председателя на управителния съвет на "Венеция Северозапад 2019" Катя Тенти.

Доклади изнесоха последователно заместник-кметът на Бургас Йорданка Ананиева, кметът на София Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на фондация "Пловдив 2019" Магдалена Герова, кметовете на Велико Търново, Кюстендил и Русе - Даниел Панов, Петър Паунов и Пламен Стоилов.

Симпозиумът ще завърши привечер със заседание на изпълнителните директори по кандидатурите от италианска и българска страна.

Последвайте канала на

БТА
853 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини