Брамс и Менделсон ще звучат в Борисовата градина

  • 23 юли 2021 17:57

  • 1108
  • 0
Брамс и Менделсон ще звучат в Борисовата градина
© pixabay

Концерт за цигулка на Йоханес Брамс и Щотландската симфония на Феликс Менделсон - Бартолди ще звучат в парк-театър "Борисова градина" на 29 юли. Това съобщават от Софийската филхармония, която излиза на откритата сцена в компанията на цигуларя Марио Хосен и под диригентството на маестро Найден Тодоров.

Събитието е част от лятната програма на филхармонията - "Споделете музиката", осъществяваща се с подкрепата на Столичната община.

Два дни преди това, на 27 юли варненската публика ще се наслади на същата програма в летния театър на морската ни столица. Концертът е в рамките на международния фестивал "Варненско лято".

Марио Хосен, който е и артистичен директор на фестивала споделя: "За мен винаги е удоволствие да концертирам със Софийската филхармония. А гастролът на оркестъра е една от традициите на "Варненско лято" и специален момент за почитателите на музикалното изкуство".

Цигулковият концерт на Йоханес Брамс има дълга предистория. Тя започва от локалите и кръчмите, в които младият Брамс свири на пиано, подпомагайки финансово обучението си. В едно от тези места го забелязва унгарският цигулар Едуард Ремени, комуто Брамс прави толкова силно впечатление, че му предлага работа като негов акомпанятор. През 1853 г. Ремени го запознава с друг велик цигулар - Йозеф Йоахим, който става дългогодишен приятел на композитора и близо 25 години го провокира с идеята да напише концерт за цигулка. Премиерата е на 1 януари 1879 г. в изпълнението на Йоахим и под диригентството на композитора. Неразбран от публиката тогава, днес това е едно от емблематичните класически произведения.

През 1829 г. Менделсон се отправя на посещение в Англия и Шотландия. През следващата година той започва да пише своята Шотландска симфония, която прекъсва поради други пътувания, защото не можел да възпроизведе мрачния Север под жаркото слънце на Рим. Завършва я едва през 1842 г. в Берлин. Чрез музиката й Менделсон показва усещането си за шотландската природа и представите си за историческите събития по тези земи.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1108 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини