В Ловчанско читалище „Наука 1870 г.“ се състоя вълнуващ театрален празник

  • 22 юни 2021 12:08

  • 404
  • 0
В Ловчанско читалище „Наука 1870 г.“ се състоя вълнуващ театрален празник
© Община Ловеч

В салона на Ловчанско читалище „Наука 1870 г.“ се състоя вълнуващ театрален празник на 21 юни в рамките на „Вечер на таланта“. Участваха групи от тематично направление „Театрално изкуство“, свързани със заниманията по интереси в училищата и част от Програмата на Община Ловеч за стимулиране на дейности и изяви на учениците, свързани със заниманията по интереси през 2021 година. Това съобщават от пресцентъра на общината.

Над два часа продължиха петте спектакъла, два от които на английски език. На финала заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов връчи грамоти и подаръци на всички ръководители на участвалите групи. „Община Ловеч ще продължи и през следваща учебна година тази практика във всички училища, където има групи по интереси. Поздравления за организаторите, за всички участници за труда и старанието“, каза зам.-кметът.

Началото на маратона даде „Drama in English“ при ловешката Профилирана природо-математическа гимназия с приказката на Ханс Кристиан Андерсен „Грозното патенце“.

Театралният клуб към Математическата съществува вече 5 години под ръководството на учителя Диана Карева. От настоящата учебна година Театралният клуб е разделен на два нови клуба - Театрален клуб за представяне на пиеси на български език и за такива на английски.

Клубът работи в тясно сътрудничество с другите две творчески групи по интереси - Арт формация "Огнени ритми" и Арт клуб "Усмивка". След това бе пиесата „Бяла приказка“ от Валери Петров, представена от куклено-театрално студио „Коко“ при ОУ „Проф. Димитър Димов“ с ръководител Иван Банев. То е сформирано през 2011 г., участват ученици от първи до четвърти клас, които се обучават да боравят с куклата и да пресъздават различни герои от приказния свят. Участвали са в кастинга за "България търси талант" през 2016-та, където достигнаха до четвъртфинала.

Вечерта продължи с пиесата на английски по приказката на Братя Грим „Златната гъска“, представена от друг състав на „Drama in English“ при ППМГ.

После се представи Клубът по интереси „Пазим своята история“ при СУ „Св. Климент Охридски“ , с постановката „Жадувана свобода“. Клубът с ръководител Албена Йончева е създаден през 2019 г. с идеята учениците да се запознаят с историята на България, като я съпреживеят, и да остане в тях паметта, че са наследници на славен и свободолюбив народ.  На финала бе спектакълът „Чешити“ по разкази на Чудомир на „Театрален клуб“, Арт-формация „Огнени ритми“ и Арт-клуб „Усмивка“ при ППМГ.

Артформация „Огнени ритми“е създадена през 2007 г. по инициатива на преподавателя Юлиана Близнакова. Водеща идея при създаването на формацията е в училището да съществува клубна форма, в която учениците да имат възможност да се запознават не само на теория, а и в активно действие, с традициите на българския танцов фолклор.

В проекта участват и артклуб „Усмивка“ при училището. Артклубът е основан през 2016 г. и в него участват група млади ентусиасти, които обичат рисуването и това да работят в екип. Техният преподавател Мариана Москова пък се радва да обучава младите таланти, които дават всичко от себе си.

„Вечер на таланта“ с участието на младите художници се състоя в Ловеч

Те са художници и гримьори на спектакъла, който предстои да видим. В края на събитието пред читалището на всички деца бяха раздадени сладоледи, осигурени от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова.

Последвайте канала на

Novini.bg
404 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини