Kottarashky and Rain dogs с турне за новия им албум

  • 01 май 2012 14:27

  • 1192
  • 0
Kottarashky and Rain dogs с турне за новия им албум
©

Kottarashky е артистичният псевдоним на Никола Груев, архитект и музикант. След години на експерименти в областта на електронната музика той е разработил собствен стил, смесица от трип-хоп елементи с автентичен Балкански фолклор. Тази смес привлича вниманието на един от водещите лейбъли на Балканите - Asphalt Records TAngo (сред артистите им, се открояват имената на Ciocarlia, Mahala Ray Band, O Drom Besh, La Cherga и др.)

През ноември 2009 г. дебютният албум на Kottarashky "Опа Hey" става факт. Различното звучене намира широк отзвук сред редица от водещите музикални критици и дори легендарния Чарли Джилет от Би Би Си го проивъзглася като албум на месеца, през март 2010 г. "Opa Хей" е обявен за албум на месеца, и от списание Songlines и други водещи медии. Той остава в продължение на 5 месеца в Европейския чарт за етно музика, а през февруари 2010 г. достига 3-та позиция. Песни от албума са включени в различни компилации, издадени в Обединеното кралство, Германия и САЩ (заедно с имена като Lasa De Sela, Горан Брегович, Cinematic Orchestra, Bonobo и др.)

Интересът от някои европейски етно фестивали кара Kottarashky, да събере група, за да изпълняват на живо музиката от "Opa Hey". Така през март 2010 г. се създава Kottarashky Live Band. Заедно с Никола Груев (семпли, програмиране) още четирима музиканти участват във формацията. Всички те имат различен произход и са познати имена от ъндърграунд сцената на София. Това са Александър Добрев (кларинет), Христо Хаджиганчев (китара, синтезатор), Йордан Гешаков (бас) и Атанас Попов (ударни). Музиката им е уникална смесица от традиционен балкански фолклор, електроника, джаз, хип хоп, рок и psychedelics.

През 2012 година с издаването на новия си албум - Demoni, групата променя името си на Kottarashky & The Rain Dogs, и тръгва на клубно турне да презентира тавата.

03.05. Sofia Live Club - София- "Demoni" official promotion
04.05. Petnoto - Пловдив
05.05. Groovy Music Club - Бургас
11.05. Melon - Велико Търново
12.05. Max Club - Русе
18.05. Pod Teatara - Габрово
19.05. Menthol - Варна
07.06. Stroeja - София

Последвайте канала на

1192 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини