Археологична изложба “Магията на Долнослав” омагьосва ценителите на древността

  • 25 юни 2024 13:55

  • 516
  • 0
Археологична изложба “Магията на Долнослав” омагьосва ценителите на древността
© уикипедия

Изложбата представя находки от селищна могила Лопките, край днешното село Долнослав, Пловдивско. Те датират от ранния неолит до ранната бронзова епоха (края на VII до началото на III хилядолетие  пр.н.е.). Преобладават експонатите от късната каменно-медна епоха, наричана още  халколит или енеолит (V - ср. IV хилядолетие преди н.е.). Голяма част от тях се представят за пръв път пред публика, а на други  се прави нова интерпретация.

Акцент са следите от археометалургична дейност, керамично, текстилно производство и голямото количество находки от рог на елен, сред които и недовършени екземпляри, даващи основание да се предположи наличието на работилница за обработка на складираната в ями суровина.

В постоянната експозиция на музея е представена най-древната в региона стенна живопис от къснохалколитен храм в Долнослав.

Във временната изложба тя присъства на фотос. “Очите на богинята“ са изобразени и върху миниатюрни модели на керамични столчета и някои “култови” масички, символизиращи Богинята – майка.

Човешки (антропоморфни) и животински (зооморфни) фигурки, предмети на магията и култа разпалват въображението на съвременния човек. „Очите на богинята“ и нейния знак присъстват осезателно върху създадените преди хилядолетия творби на древните майстори.

Чрез разнообразни находки от един праисторически обект се представя кръговрата в природата и човешкия живот.

Раждане – разцвет - залез - смърт - ново раждане - магия, подвластна на природата, чийто символ в представите на древните хора е богинята Майка. Пред нейните очи тече ежедневния живот на обитателите на селището. Тя е тъкачка на техните съдби. Магия е раждането на светлината и новия ден, магия е раждането на новия живот. Магия е превръщането на скалата в разтопен метал, от който се след това се изливат разнообразни сечива, накити и оръжие.

Магични и символни са знаците врязани върху съдове, тежести за стан, керамични антропоморфни и зооморфни фигурки или изрисувани по стените на храмовете.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
516 0

Свързани новини

Водещи новини