Археолози проучват базилика в Залдапа - най-големия античен град във вътрешността на Добруджа

  • 09 септември 2020 16:12

  • 2175
  • 0
Археолози проучват базилика в Залдапа - най-големия античен град във вътрешността на Добруджа
© bulphoto (архив)

Археолози проучват една от малките базилики в късноантичната и ранновизантийска крепост Залдапа, смятана за най-големия град във вътрешността на Добруджа през V-VI век, съобщават от Регионалния исторически музей, цитирани от БТА.

След разкриването в началото на археологическите проучвания през 2014-а на епископска базилика с крипта, в която са съхранявани костите на светци, вече се смята за доказано, че Залдапа е бил главен град на раннохристиянска епископия, посочват от музея.

Разкриха епископска базилика в Добруджанския Помпей

През този сезон продължава проучването и на сектор от крепостта край днешното село Абрит, но поради пандемията е пропаднала планираната международна експедиция на обекта с участието на френски учени. Археологически екипи работят на още няколко обекта в Добричка област.

Продължава проучването под ръководството на професор дин Казимир Попконстантинов на късноантичната крепост Палматис край тервелското село Оногур, допълват от Регионалния исторически музей. Очаква се да бъде събрана пълна информация за откритата преди няколко години раннохристиянска базилика от V-VI век. За обекта през тази година са осигурени над 18 000 лева - основно от бюджета на община Тервел, информира директорът на Регионалния исторически музей Добри Добрев.

С финансовата подкрепа на Министерството на културата в размер на 16 450 лева се правят разкопки и на античната крепост и древното пристанище Кария край Шабленския фар, посочват от музея.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2175 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини