Археолози проучиха останки от жилище в средновековния Червен

  • 24 август 2020 15:32

  • 844
  • 0
Археолози проучиха останки от жилище в средновековния Червен
© Pixabay

Археолози проучиха останки от жилищна сграда в средновековния град Червен. През тазгодишния сезон е разкрит терен от 70 квадратни метра по протежение на главната улица и южно от Църква №16, съобщиха от Историческия музей в Русе.

При проучването на останките от жилището са открити предмети от всекидневието – керамични съдове, токи за колани, железни остриета на ножове. Разкритата през 2019 г. колективна находка в пределите на дворното пространство от над 180 монети вече е допълнена с още 10. Те принадлежат към XIV век и бележат времето преди построяването на оградните зидове.

Разкрито е и корито, издялано в скалната основа, рамкирано от четири дупки за дървена конструкция над него. То притежава белезите на други подобни съоръжения от проучените жилищни сгради в Червен, едно от които се намира в Епископската резиденция в непосредствена близост.

Археологически разкопки в Червен продължиха две седмици – от 10 до 21 август, и са извършени от специалисти от Русе, Павликени и Сливен и от доброволци под ръководството на Светлана Великова. Финансирането е осигурено от Историческия музей в Русе.

Novini.bg
844 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини