Ето как Националната библиотека ще отбележи 170-годишнината на Вазов!

02 юли 2020 14:23

Ето как Националната библиотека ще отбележи 170-годишнината на Вазов!
©
295 1

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязва 170-годишнината от рождението на народния поет Иван Вазов с поредица от събития.

На 7 юли  от 11:00 ч., Централно фоайе предстои:

„Певец на две епохи“ – изложба с подбрани издания на Вазови творби и оригинални документи от фондовете на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

Централно място в експозицията заема първото цялостно издание на „Под игото“ от 1894 г. Националната библиотека представя първите издания и преводите на романа „Под игото“ на над 20 езика, сред които английски, френски, немски, руски, испански, но и по-редки и екзотични езици като хинди, фински и арабски.

Голяма част от преводите на “Под игото” са на славянски езици – полски, украински, сърбохърватски. Вазов е превеждан и на езика на Алфред Нобел – шведски, а също на гръцки и румънски.

Специално внимание в експозицията е отделено на книгите с автограф „Песни за Македония: 1913 – 1916 г.“ и том 1 на „Пълно събрание съчиненията“ от 1911 г. Приживе Вазов работи с известни български издатели, които го подкрепят безрезервно: Тодор Ф. Чипев, Драган В. Манчов, Христо Г. Данов, Александър Паскалев, братя Прошекови.

Конкурс "Обичам България, както я обичаше Вазов" обявява община Берковица

В експозицията ще видите и творбите на Иван Вазов за деца.

„Българийо, аз всичко тебе дадох…“ – юбилейна изложба, представяща житейската и творческа биография на Вазов, предоставена от Националния литературен музей

Специално място в юбилейната експозиция на Националния литературен музей (НЛМ) е посветено на семейството – майката на поета, Съба Вазова, братята му – ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и д-р Борис Вазов. Проследен е животът на Иван Вазов като емигрант в Румъния, престоят му в Свищов, Русе, Берковица и годините, в които Вазов твори в Пловдив, изгнаничеството му в Одеса и появата на първия български роман „Под игото“.

НЛМ представя ценни експонати, доказателство за безпределната обич и признателност на целия български народ към Иван Вазов по време на честванията на двата му юбилея – Сребърната лира с венец, дар от Юбилейния комитет, ордена „Св. Св. Кирил и Методий“, Царския указ, с който Вазов е обявен за Народен поет, поздравителни адреси. В експозицията са включени още снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени от роднини и съвременници.

Националният литературен музей подготвя и юбилеен вестник по повод 170 години от рождението на Народния поет.

Проектите са осъществени с финансовата подкрепа на Министерството на културата

Изложбите може да бъде разгледани в НБКМ до 7 август 2020 г.

9 юли 2020 година от 20 часа, пред сградата на Националната библиотека:

„Вазов – живот чрез творчество“, видео мапинг шоу

„Зад кулисите на „Под игото“, изложба с илюстрации от първото издание на „Под игото“ 1894 г.

Изпълнения на Дамския хор „Морфова-Прокопова“.

Novini.bg
295 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бай Васо Сърбеца

2020.07.09 | 10:40

1
Не го споменавайте тоя бок.лук, мръсен пияница, педофил и страхливец, мишка гнусна !

Добави коментар

Водещи новини