Между 50 и 70 процента е спадът на продажбите на книги по време на извънредното положение

09 юни 2020 13:24

 Между 50 и 70 процента е спадът на продажбите на книги по време на извънредното положение
© Булфото (архив)
868 1

Между 50 и 70 процента е спадът на продажбите на книги за периода март-май, който съвпада с въведеното по това време извънредно положение. Сравнението е със същия период на миналата година. Това показват резултатите от проучване на асоциация "Българска книга" сред повече от 80 издатели и търговци.

Близо 30 на сто от анкетираните не отчитат ръст в онлайн продажбите. Тези, които отчитат ръст в онлайн продажбите на книги, казват, че той далеч не е достатъчен да компенсира общия спад. Според над 40 процента от респондентите в анкетата ключова причина за спада в продажбите е затварянето на книжарниците и печатниците, които преустановиха дейност за над 30 дни. В допълнение 60 на сто посочват, че са имали просрочени плащания със съответните контрагенти.

И книгите в библиотеката ще бъдат поставени под карантина

Над 60% от издателите са отложили планираните нови заглавия и допечатки. Те се равняват на между 20 и 30 на сто от общо планираните книги за издаване през текущата година.

Половината от анкетираните посочват, че се е наложило да освободят служители, назначени в техните фирми. Но освен това спецификата на книгоиздаването предполага и работа с професионалисти от свободните професии - преводачи, редактори, коректори, дизайнери, илюстратори, художници, рецензенти. Спирането на книгоиздателските процеси се отразява пряко и на тяхната заетост.

Novini.bg
868 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
...

2020.06.09 | 17:20

1
това само напомня, че чалгаризираните тъпунгери не са прочели и една книга....., само зяпат скапаните ТВ пумии и поркат от сутринта....

Добави коментар

Водещи новини