И книгите в библиотеката ще бъдат поставени под карантина

08 юни 2020 20:53

И книгите в библиотеката ще бъдат поставени под карантина
© Pixabay
809 1

И книгите под карантина. Изданията трябва да престоят в "изолация" поне 72 часа след връщането им в библиотеката, преди да бъдат отново поставени на рафтовете. Това е записано в новите правила за безопасност, публикувани в сайта на Министерството на културата.

Препоръката за поставяне на книгите под задължителна карантина е на Световната здравна организация, обясниха от културното ведомство. А причината е способността на вируса да полепва по повърхности и да се задържа задълго върху тях. За да не се повреди хартията и мастилото на книгите, дезинфекцията е невъзможна. Така 3-дневната карантина остава единственият безопасен за читателите вариант.

В Националната библиотека са обособили специално място за карантиниране. Така дори един и същ читател не може да ползва една книга в два поредни дни.

,,От петък ние имаме вече машина, която дезинфекцира шест книги за 30 секунди'', разказа Ваня Аврамова пред Нова телевизия.

Ето как БДЖ стимулира четенето във влака!

Уредът, наподобяващ микровълнова печка, използва ултравиолетова светлина, която убива вируса без да поврежда хартията. При по-старите и ценни издания обаче 3-дневната карантина остава в сила. Засега такава машина има само в Националната библиотека.

Сред другите взети мерки са ограничение на престоя на посетителите до максимум три часа на ден. Читателите трябва и предварително да са заявили кои книги ще им трябват.

Над 2000 урока са публикувани в Националната електронна библиотека

,,Въведохме и онлайн доставки - по електронен път имат възможност да поръчат до 5 документа дневно. Така че имаме не само потребители на място, но и онлайн потебители, които също са доста голям брой'', споделя още Аврамова.

В препоръките на министъра на културата е и изключване на климатичните инсталации, отстояние между читателите от метър и половина, както и забрана за използване на компютрите.

Novini.bg
809 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Pipi

2020.06.09 | 03:49

1
Те и парите в този случай трябва да сложат под карантина

Добави коментар

Водещи новини