Заради пандемията спадът в издаването на нови книги достигнал 90%

31 юли 2020 18:39

Заради пандемията спадът в издаването на нови книги достигнал 90%
© Getty Images/Guliver
465 1

Заради пандемията с COVID19 спадът при издаването на нови заглавия в страната достига 90 на сто, каза днес за БТА Десислава Алексиева от Управителния съвет на асоциация "Българска книга" преди откриването на най-голямото пътуващо книжно изложение у нас. В 11-о издание на Алеята на книгата във Варна, което ще продължи до 9 август, се представят над 50 родни издателства. Организатори на събитието са асоциацията и общината в крайморския град.

Поръчките на книги онлайн по време на пандемията далеч не успяха да компенсират загубите заради масовото затваряне на книжарниците, допълни Алексиева. Тя уточни, че е направено проучване сред издателите и разпространителите, което показва, че спадовете са между 50 и 70 процента.

Намаляването на ДДС за бранша на 9 на сто е глътка въздух за бранша, но тази мярка трябва да стане постоянна, за да има пълен ефект, посочи Алексиева.

По думите ѝ причината е, че книгите не са бързооборотна стока, а по-скоро дългосрочна инвестиция. Алексиева уточни, че секторът би получил подкрепа, ако бъде разширен обхватът на програмата "Помощ за книгата" на министерството на културата. Според нея добре би било да има повече преводи от български на чужди езици, както и да се подпомогне издаването на книги от български автори. От асоциацията работят активно и за трайно въвеждане на библиотечния стандарт, което би дало възможност тези културни институти да купуват повече заглавия. Трябва да се има предвид факта, че в условията на свиваща се икономика, библиотеките са от изключително значение, защото осигуряват достъп до книгите и за хора, които нямат финансови възможности да заделят пари за литература, каза Алексиева.

НС прие: 9% ДДС за ресторанти, кетъринг, книги, бебешки храни и пелени

Тя съобщи, че от асоциацията работят активно и за изработването на ясна концепция за училищните библиотеки, чийто брой през последните години намалява все по-драстично. По думите ѝ целта е те да възстановят позицията си на основни центрове за насърчаване на четенето в училищна възраст, което ще помогне и за подобряване на функционалната грамотност на децата.

Алексиева допълни още, че в партньорство с една от големите социологически агенции в България е направено проучване сред варненци за отношението им към Алеята на книгата. 94 на сто от анкетираните жители на града са изразили пълно одобрение за провеждането на тази културна инициатива, а над 80 на сто от тях са одобрили мястото и времето на провеждането й. Тези положителни резултати ни радват много, но не са изненадващи като се има предвид, че преди близо 100 години точно във Варна е проведено първото книжно изложение в България, допълни Алексиева.

Novini.bg
465 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
????

2020.07.31 | 19:47

1
Защо ни са НОВИ КНИГИ, след като се разбра, че САМО "Винету" е достатъчна?!

Добави коментар

Водещи новини