История на кюфтето

  • 09 април 2019 13:32

  • 2292
  • 1
История на кюфтето
© Pixabay

Кюфтето е едно от най-загадъчните храни в историята на храните, тъй като никой не знае от  къде и как произхожда първото кюфте. Най-често приеманата теория е, че кюфтетата идват от Персия. В Персия има храна, наречена „Кофта“, която има много варианти на подготовка, но по същество означава „натрошено месо“, съобщават от foodpanda.

Основавайки се на тяхната форма, съставки и подготовка, най-много се доверяваме на това, откъде идва традиционнoто кюфте. В най-ранните времена, кюфтетата се правели от остатъчно месо, което е разбито, ситно нарязано, нарязано на ръка или приготвено по начин, който може да се навие на малко руло. Тъй като повечето кюфтета били направени от остатъчно месо, е възможно да се предположи, че някои от най-ранните рецепти не са били записани, тъй като са били подготвени за обикновените хора.

Някои от най-ранните записи на кюфтетата са в страни по търговските пътища. Изглежда, че всеки има своя собствена версия, но ястието е по същество същото. Поради това кюфтетата свързват нациите заедно. Основната разлика е в използваната съставка. Регионите играят голяма роля в компонентите. Например, Китай има изобилие от свинско месо и затова прави много кюфтета от свинско месо, докато ранните амбициозни римски хранещи се наслаждавали на паунови, фазанови и заешки кюфтета.

Подобно на много други храни, изобретяването на кухненски инструмент съживи традиционната рецепта и направи кюфтетата вълнуващи и търсени за всички. По-конкретно, това, което е критично за кюфтетата, е месомелачката. Това даде възможност на готвачите да използват прясно месо и наистина да изработят храна от съставки, за които гостите днес са толкова гладни.

Базирайки се на скромните корени, кюфтетата представляват дом и семейство. Поради простите, достъпни, гъвкави и вкусни аспекти те също могат да бъдат вълнуващи и привлекателни за всички. Обикновено американците предпочитат италианската версия с месо, галета и билки, навити на огромно топче и поднесени с типичен червен сос.

Последвайте канала на

Novini.bg
2292 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ОСМАН ПАША

2019.04.10 | 11:07

1

Кюфте е кулинарно произведение на древна Персия -КОФТА- ОСМАНЛИЙСКИТЕ ГОТВАЧИ Кулинари го разпространяват в османска империя -КЮФТЕ- ВКЮЧИТЕЛНО в санджак румелия-днешна българия.Кюфте е турско наименование- българско няма

Добави коментар

Водещи новини