НИМ показва за 24 май уникати в Братислава

  • 14 май 2018 11:38

  • 2057
  • 0
НИМ показва за 24 май уникати в Братислава
© НИМ

Седем експоната от Националния исторически музей (НИМ) ще участват в изложбата „Свети Климент Охридски - ученик и учител", която се открива на 15 май 2018 г. в Словашкия национален исторически музей в Братислава. Експозицията се прави по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май и ще бъде открита от директора на НИМ доц.д-р Бони Петрунова.

НИМ ще покаже от своите фондове уникални икони, църковна утвар и ръкописи, свързани с делото и паметта за св. Климент Охридски, като например разкошно украсено Евангелие с обков от XIVв. и XVII в., изработен от сребро с позлата, черен и червен емайл. Експонатите ще онагледят разказа в постерна изложба,   осъществена от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ при Софийския университет „Св. Климент Охридски”.
Изложбата се организира от Българския културен център в Братислава и ще продължи до 28 август.

Гостуването на Националния исторически музей в Братислава се осъществява благодарение на подкрепата от Министерството на културата на България и е важно събитие в културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС. Събитието минава под знака на Европейската година на  културното наследство и слага началото на поредица от изложби, които  се посвещават на честването на 45 години от създаването на Националния исторически музей. Следващите прояви през юни ще бъдат в Москва и Париж - музей Лувъра.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2057 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини