Културни ценности от България представяме на изложби в Москва, Братислава, Варшава и Париж

  • 25 април 2018 12:36

  • 1936
  • 1
Културни ценности от България представяме на изложби в Москва, Братислава, Варшава и Париж
© Булфото (архив)

Четири временни експозиции, представящи културни ценности от България, ще бъдат организирани в Москва, Варшава, Братислава и Париж през тази година, съобщават от Министерски съвет.

Правителството прие да осигури държавни гаранции за експонатите, които ще бъдат изложени в Третяковската галерия и в музеите „Лаженки Крулевские, „Братиславски замък“ и „Лувър“.

Културните ценности са от фондовете на Националния исторически музей, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, музея „Старинен Несебър“,археологическия музей „Велики Преслав“ и Националния археологически институт с музей при БАН. Осигуряването на държавна гаранция за експонатите за периода на провеждане на изложба в чужбина е общоприета европейска практика, която позволява реално да се намалят разходите за организирането на изложби.

По този начин се стимулира двустранното сътрудничество между музеите, мобилността на колекциите и популяризирането на националното културно наследство.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1936 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2018.04.25 | 18:09

1
Цървулии!!!! каква култура в кочината на азиятските ватенки ? Да се кланят на мумията в Масква и да целуват плакатите с лика на ботоксовото джудже и т.мт.! АМИН

Добави коментар

Водещи новини