Във Велико Търново ще има регионална структура на НИНКН

  • 23 юни 2016 14:52

  • 1377
  • 0
Във Велико Търново ще има регионална структура на НИНКН
© Булфото

Велико Търново ще бъде център на една от шестте изнесени структури, които ще отговарят за паметниците на културата от местно значение, съобщиха от общинската администрация, позовавайки се на приетите на второ четене в Народното събрание изменения в Закона за културното наследство.

Новите звена ще разполагат с част от правомощията на Националния институт за недвижимо културно наследство - НИНКН, които ще се отнасят за проектите, свързани с ремонт на покриви и фасади на сгради, които са част от групови ансамбли или са паметници на културата с местно значение, уточниха от администрацията.

Като председател на НСОРБ кметът Даниел Панов е посочил, че внесените промени ще увеличат правата на общините и кметовете, но те ще имат много повече задължения и отговорности при опазването на културното наследство. От общината припомниха, че по инициатива на Даниел Панов, през 2013 година във Велико Търново се е състояла среща на близо 80 главни архитекти на общини с богато културно-историческо наследство, които са се обедини около подобна идея. През тази година идеята е била подкрепена от заместник-министъра на културата Боил Банов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1377 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини