Протест пред парламента за промените в Закона за културното наследство

  • 14 март 2016 13:08

  • 1230
  • 1
Протест пред парламента за промените в Закона за културното наследство
© Novini.bg

Архитекти и експерти по опазване на културното наследство се събраха на протест пред парламента, съобщи БНТ. Недоволството им е породено от приетите на първо четене промени в Закона за културното наследство. Измененията идват на фона на поредния казус с ненавременна държавна реакция - разрушаването на Тютюневия склад в Пловдив.

Текстовете, които предизвикаха недоволството на експертите, предвиждат експерти назначени на щат в общините да могат да изготвят становища по инвестиционните намерения в съответната община. До сега тази работа се извършва от Националния институт за недвижимо културно наследство. Предложенията вече бяха приети в НС на първо четене с 80 гласа "за".

Вносители на законопроекта са депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев, председателят на парламентарната комисия за култура и медии Полина Карастоянова и Димитър Главчев - зам.-председател на НС. В своите мотиви те посочват, че капацитетът на Националния институт за недвижимо културно наследство е изключително ограничен и преписките се движат с години.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1230 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ннм

2016.03.14 | 20:58

1
БЪЛГАРИ вие сте долна сган .МРЪШИ

Добави коментар

Водещи новини