Френски дух и музика, изпълнена с любов към живота с Никола Балдеру

  • 31 май 2016 10:58

  • 1450
  • 0
Френски дух и музика, изпълнена с любов към живота с Никола Балдеру
©

На 2 юни гост солист на Софийска филхармония ще бъде изключителният Никола Балдеру – кларинет. Диригент на концерта с френски дух и музика, изпълнена с любов към живота, ще бъде Маестро Найден Тодоров.

Френският кларинетист НИКОЛА БАЛДЕРУ е музикант със забележителна кариера. Лауреат е на изключително престижните конкурси ARD в Мюнхен и ICA в САЩ. Работил е под палката на големите диригенти на нашето съвремие като солист на най-престижни европейски и азиатски състави в най-прочутите зали в света. Професор в Парижката консерватория, Балдеру е активно ангажиран със съвременна музика. Също така той е вдъхновение на много съвременни композитори, които му посвещават свои творби.

Ще го чуем с изпълнената с радост от живота Рапсодия за кларинет на Дебюси и писания за виртуозен изпълнител Концерт за кларинет на Карл Мария фон Вебер.

Театрална музика на Габриел Форе към пиесата на Морис Метерлинк „Пелеас и Мелизанда“ е звучала на представленията на прочутата Сара Бернар, а в „Маски и бергамаски“ проблясват маските от класическата комедия дел арте и звучи старинният селски танц, наречен на италианското градче Бергамо. Изключително красивата музика на тези сюити ще прозвучи под палката на Маестро Найден Тодоров.

Програма:

Клод Дебюси – Рапсодия за кларинет
Карл Мария фон Вебер – Концерт за кларинет и оркестър No2.
Габриел Форе – Сюита "Пелеас и Мелизанда"
Габриел Форе – Сюита "Маски и бергамаски"

Припомняме на уважаемата публика, че Софийската филхармония предлага на своите почитатели специални цени до края на сезона – 50% отстъпка за специалните и 20% отстъпка за редовните концерти. Билети могат да бъдат закупени от касата на зала „България“. За онлайн резервации: сайтът на Софийската филхармонията.

Френският кларинетист НИКОЛА БАЛДЕРУ е роден през 1979 г. в Париж. Свири на кларинет от 8-годишна възраст, като на 14 години е приет в Парижката консерватория, където учи при Мишел Ариньон и Жером Жюлиен–Лафериер. Носител е на Първа награда на редица изключително престижни конкурси, като този на немската телевизия ARD в Мюнхен и конкурса за млади музиканти ICA в САЩ. Лауерат е на конкурса Jeunesses Musicales „Карл Нилсен“ в Одензе (Дания) и Jeunesses Musicales в Букурещ. Бил е първи кларинетист на Младежкия оркестър на Европейския съюз, където има шанса да работи под палката на Карло-Мария Джулини и сър Колин Дейвис, както и на камерния оркестър „Густав Малер“ под диригентството на Клаудио Абадо. През 2011 г. след успешен конкурс става водач на кларинетите в Симфоничния оркестър на Френското национално радио. От 2006 г. преподава във Висшата консерватория в Лион.
Никола Балдеру е бил солист на Оркестъра на Баварското радио, на филхармониите в Прага, Токио, Кьолн и Санкт Петербург, на оркестрите в Кан и Оверн, както и на Румънската филхармония. Свирил е в Белгийския кралски музей за изящни изкуства, в зала Концертгебау в Амстердам, в Моцартеума в Залцбург, в Голямата зала на Московската консерватория, в Сите де ла мюзик в Париж, както и в Китай, Сингапур, Хонг Конг, Тайван и Мексико. Никола Балдеру е активно ангажиран със съвременна музика. През 2003 г. Ерик Танги му посвещава Капричио за соло кларинет, а Джак Лено – своето „Tormentoso“. Начинът, по който Балдеру се грижи за автентичност в своите изпълнения, подсказва сериозния му интерес към историята на кларинета, поради което редовно е канен от Марк Нимковски да бъде част от оркестъра „Les Musiciens de Louvre“. От 2004 г. Никола Балдеру е и консултант при производството на духови инструменти.

Последвайте канала на

Novini.bg
1450 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини