''Две години, осем месеца и двайсет и осем нощи'' от Салман Рушди

  • 17 декември 2015 13:03

  • 653
  • 0
''Две години, осем месеца и двайсет и осем нощи'' от Салман Рушди
©

На 21 декември Салман Рушди влиза в ролята на Шехерезада! В навечерието на най-приказните дни в годината излиза от печат модерната приказка „Две години, осем месеца и двайсет и осем нощи“.

„Две години, осем месеца и двайсет и осем нощи“ (превод: Надежда Розова; стр. 336, цена: 20 лв.) е истински шедьовър - ерудиран, дързък и безкрайно забавен разказ за необикновената същност на обикновеното. Страниците му са населени с джинове – загадъчни създания от бездимен огън, които понякога се прокрадват в човешкия свят и... превземат Манхатън. Ще срещнете философи, които спорят от отвъдното. Ще се натъкнете на иначе обикновени земни хора, които блуждаят над земята. Ще забележите как подкупността и порокът избиват в издайнически обрив по кожата на виновниците. И как една омайна прелъстителка придобива могъща сила, за да се сражава с най-жестоките злодеи на всички времена. Героичен епос или сатиричен роман алегория с аромат на вълшебна приказка, тази невероятна книга ще вдъхнови фантазията ви в момента, в който най-много се нуждаете от нея!

Британският писател от индийски произход е ненадминат в изкуството да внушава свои версии за действителността. Името на Салман Рушди нашумя с публикуването на романа „Среднощни деца“, за който е удостоен с наградата „Ман Букър“ през 1981 г. Осем години по-късно неговите „Сатанински строфи“ предизвикаха гневна реакция в ислямския свят, иранският аятолах заклейми Рушди като „вероотстъпник“ и издаде прословутата фетва - религиозна смъртна присъда. През 2007 г. британската кралица удостои писателя с рицарско звание за приноса му към литературата. Стилът на Салман Рушди изобилства от исторически мистификации и препратки към митологията, а темата за съжителството на Изтока и Запада минава като нишка през всичките му произведения.

Последвайте канала на

653 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини