Борис Джонсън: Потресен съм от атаката срещу Салман Рушди

  • 12 август 2022 21:55

  • 1917
  • 3
Борис Джонсън: Потресен съм от атаката срещу Салман Рушди
© Getty (архив)

Премиерът на Обединеното кралство  Борис Джонсън заяви, че е потресен от агресията срещу родения в Индия британски писател Салман Рушди, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

По-рано бе съобщено, че авторът на "Сатанински строфи" бе нападнат, докато се е готвел да изнесе лекция в курортен град в щата Ню Йорк. Нападателят бе задържан, полицията каза, че Рушди е ранен в областта на врата и той бе откаран с хеликоптер в болница.

Нападнаха Салман Рушди в щата Ню Йорк

Според медийната информация писателят е вкаран в операционна зала.

"Потресен съм от това, че Салман Рушди бе намушкан, докато упражняваше едно право, което ние никога не трябва да преставаме да защитаваме", заяви Джонсън, визирайки правото на свобода на словото. "Мисля за неговите близки. Надявам се, че всичко ще е наред", допълни той.

Губернаторът на щата Ню Йорк Кети Хоукъл също каза, че в мислите си е със Салман Рушди и неговите близки след това ужасяващо деяние.

Сенаторът от Ню Йорк Чък Шумър определи нападението като шокиращо и потресаващо, като атака срещу свободата на словото и изрази надежда, че писателят бързо ще се възстанови.

Британският министър на културата Надин Дориес каза, че атаката е ужасяваща, че е отвратително нападение срещу един литературен гигант, срещу един от най-големите защитници на свободата на словото. Тя допълни, че в мислите си е с писателя и близките му.

Валери Зайцев
1917 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.08.13 | 09:24

3
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИ
Д@КастрирамеСулюПаситто

2022.08.13 | 08:29

2
Лудото Копеуе пак е прескочило дувара на тамошното Корило.

2022.08.13 | 07:48

1
И ти ли си сатанист !!!!?????

Добави коментар

Водещи новини