Копривщица става център на народното творчество

  • 07 август 2015 07:02

  • 1301
  • 0
Копривщица става център на народното творчество
©

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица започва днес. В рамките на три дни отново в местността "Войводенец" на седем сцени ще бъде показано жанровото разнообразие и богатството на нематериалното ни културно наследство.

На Националния събор на българското народно творчество се очаква да се съберат над 12 000 изпълнители от цялата страна.

Фолклорното събитие, което се провежда веднъж на пет години от 1965 г. насам, ще продължи и през уикенда - 8 и 9 август. Съборът в Копривщица търси признание в ЮНЕСКО. На официалното откриване от 11.00 ч. днес се очаква да присъства генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, под чийто патронаж тази година се състои събитието. Сред гостите ще бъде и зам.-министърът на културата Боил Банов.

Съборът събира на едно място автентичния фолклор - народни песни, танци и обичаи. В навечерието си фестивалът е достигал до над 20 000 изпълнители от читалищата от всички фолклорни области на страната и участие на славянски комитети от цял свят.

В събора ще да вземат участие певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи, които изпълняват автентичен български фолклор. В днешно време съборът се организира за около 10 000 участника от различните краища на страната, българи живеещи в чужбина, както и чужди граждани изпълняващи български фолклор.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1301 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини