Археолози бранят тракийска крепост край Приморско (снимки)

  • 24 юли 2015 10:23

  • 3535
  • 1
Археолози бранят тракийска крепост край Приморско (снимки)
©

Успешно завърши първият етап от проучванията на тракийската крепост Фармакида, на пет километра северозападно от Приморско, провокирани от унищожителна иманярска дейност, съобщиха от пресцентъра на НИМ.

Екип, ръководен от доц. д-р Иван Христов (НИМ) и Даниел Пантов от Историческия музей в Приморско, съсредоточи спасителните си действия в крепостта, намираща се непосредствено до три брода на река Ропотамо в южното подножие на Медни рид. Към екипа се при присъединиха доц. д-р Христо Попов (НАИМ – БАН), като консултант, и археолози от Регионалния исторически музей в Бургас , докторанти от БАН.

 

След интензивна работа на терен, подкрепена финансово от НИМ и от Община Приморско, бе предотвратено унищожаването на обекта от иманяри. С активната намеса на кмета на Приморско, д-р Димитър Германов, за удобство на археологическия екип бе прокаран временен път до крепостта, бяха монтирани камери за денонощно видеонаблюдение, бе извършена сложна геодезична дейност в трудно проходим и обрасъл с лонгозна растителност терен, се пише още в съобщението.

Д-р Христов и Даниел Пантов обобщават така първите резултати от разкопките:

Обектът е бил на площ от един декар върху естествено укрепен терен. Ограден е от всички страни с мощна крепостна стена, дебела 2 м и висок на места до 2.5 м. Крепостта се намира сред три могилни некропола и синхронно функциониращо селище. До нея е преминавал т.нар. сухоземен път за Бизантион (дн. Истанбул ) На югозападната стена е имало мощна кула, чието разкопаване предстои.


Проучени са останките от две жилищни помещения, изградени от камък и кирпич, но покрити със солидни керемиди от коринтски тип. Сред находките се открояват цели керамични съдове и части от тях от местна тракийска и от вносна керамика, която е около 40%. Това говори за тракийския характер на обекта, който обаче е бил повлиян от гръцката елинистична култура.

По устието на река Ропотамо от морето са били доставяни амфори и скъпи съдове с релефна украса. Изключително ценни са сребърните монети (тетрадрахми), сечени в Маронея на Бяло море, Бизантион и Одесос. Най-късната монета е с образа на Александър Македонски, но е отсечена в Одесос през 80-70 г. Пр. Хр.

Датиращият археологически материал отнася края на функционирането на новооткрития обект към епохата, когато по Западното черноморско крайбрежие се водят военни действия между цар Митридат VІ Понтийски и легионите на Римската република. През І в. Пр. Хр. крайбрежните траки и жителите на Аполония (дн. Созопол) вземат страната на Митридат. Наказателна военна операция на Рим, под командването на генерал Лукул, води до превземането и разграбването на Аполония и вероятно – на Фармакида.

Какъв е характерът на проучвания обект? По всичко личи, че това ще се окаже поредният укрепен „ замък“ на местен тракийски аристократ. Фармакида се вписва отлично в кръга на сродни обекти, открити напоследък в Крайморска Странджа. Пълното проучване на тракийската крепост край Ропотамо би създала условия за създаването на нов атрактивен туристически обект, в близост до резервати и природни забележителности.

Проучванията ще бъдат възобновени в края на август 2015 г., съгласно договора за сътрудничество, подписан между проф. д-р Божидар Димитров и д-р Димитър Германов, за съвместна дейност на територията на Община Приморско за проучване на археологически обекти и за развитие на музейното дело.

Последвайте канала на

3535 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2015.07.24 | 12:44

1
Иманярите. Те са Плъховете на Обществото. Да се , изтребват като такива. Никаква, ЖАЛ.

Добави коментар

Водещи новини