Президентът награди ансамбъл „Пирин”

  • 05 декември 2014 12:05

  • 1130
  • 4
Президентът награди ансамбъл „Пирин”
© Булфото

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното награди ансамбъл „Пирин”с почетен плакет по повод 60-годишния им юбилей, съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград.

Ансамбъл „Пирин“ буквално взриви с музика, танци и емоция зала 1 на НДК. На юбилейния концерт за 60-годишнината на ансамбъла присъстваха президентът на Република България Росен Плевневлиев, който бе патрон на спектакъла, кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, изявени творци и дейци на културата, политици, общественици.

Неподражаемите солисти, танцьори и оркестранти от ансамбъла пресъздадоха своята 60-годишна творческа история, на фона на прекрасни гледки от Пирин и Благоевград. Ефектът бе многократно усилен и от 3D технология, която допълни пъстроцветната картина на голямата сцена.

В празничния концерт се включиха и бивши творци от ансамбъла. Татяна Сърбинска, долетяла от САЩ специално за юбилея, изпълни незабравимата авторска песен „Катерино моме“. Таня Костова и първата солистка на ансамбъл „Пирин“ Руска Стоименова изградиха цялостната визия на невероятния спектакъл, в който се включиха и младите надежди братя Пищолски и 7-годишната Николета.

В края на концерта всички заедно изпяха „визитната картичка“ на ансамбъла „Засвирете ми тамбури, с песен Пирин да звучи“.
На финала публиката бе на крака и бурно аплодираше талантливите изпълнители. Зрителите останаха прави и с бурни възгласи и аплодисменти посрещнаха десетките заслужени поздравления.

Анасамъл „Пирин” получи от президента на Република България Росен Плевневлиев почетен плакет „Кирил и Методий“ и цветя, цветя от председателя на НС Цецка Цачева, цветя и поздравителен адрес от министър-председателя Бойко Борисов, цветя и поздравителен адрес от председателя на политическа партия ГЕРБ Цветан Цветанов, цветя от председателя на парламентарната група на БСП Михаил Миков, поздравление от името на министъра на културата, почетна грамота за висок принос в развитието на българската култура и почетен знак „Златен век“ на Министерство на културата.

„Искам да ви благодаря за вашето изкуство, с което отстоявате националния ни дух, за това, че ни връщате по този начин към нашите корени и ни карате да се чувстваме горди от това, че сме българи“, се казва в поздравлението на министър Рашидов, цитирано от Фокус.

Съюзът на българските музикални и танцови дейци връчи награди „Златна лира“ на танцьорката Бистра Бельова, хористката Стойка Германова и оркестранта Тошко Ганев. Престижното отличие „Кристално огърлие“ бе присъдено на ансамбъл Пирин за изключително високи постижения в областта на българската култура.

Последвайте канала на

1130 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.12.05 | 18:08

4
Ако приемат наградата от ръцете на Пухльо,тя няма да значи нищо за тях.

2014.12.05 | 18:08

3
Каква е тая карикатура ?
7

2014.12.05 | 18:08

2
И на снимка да го видя изпитвам желание да го нацеля междо рогите.

2014.12.05 | 18:08

1
Ама ние имаме ли президент?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини