Изложба: ''Цар Самуиловият век в творбите на българските художници''

  • 08 октомври 2014 15:18

  • 1003
  • 0
Изложба: ''Цар Самуиловият век в творбите на българските художници''
©

Националната изложба „Цар Самуиловият век в творбите на българските художници“, част от която е Националният военноисторически музей (НВИМ), се открива днес от 19.00 ч. Инициативата е част от програмата за отбелязване на 1000 години от смъртта на цар Самуил.

С повече от 30 художествени произведения в нея участват шест институции като сред тях вниманието привличат представените от Националния военноисторически музей пет творби на майсторите на четката – Б. Денев, Ж.Сербезов, И. Христов, П. Морозов, репродукция на П. Панайотов, бронзов балереф на войник от Първа българска държава на М. Михайлов, както и картина на неизвестен автор по творба на чешкия художник Е. Холарек. Повечето експонати на НВИМ, включени в изложбата се показват за първи път и впечатляват със своята художествена и историческа стойност.

Изложбата интерпретира историята на Самуиловия век отвъд трагичността на епохата и края на Първото българско царство като показва произведения, представящи освен воини от периода, но и пейзажи от местности, свързани със събитията от преди 1000 години.

Националната изложба „Цар Самуиловият век в творбите на български художници“ е реализирана с участието на: Национален музей на българското изобразително изкуство, Национален военноисторически музей, Регионален исторически музей – Благоевград, Художествена галерия – Ловеч, Градска художествена галерия – Пловдив и Министерство на външните работи.

Изложбата ще бъде открита в Националния музей на българското изобразително изкуство и може да бъде посетена до 30 ноември 2014 г.

Последвайте канала на

1003 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини