Непубликувани документи на Стефан Стамболов разкриват нови факти за Левски

  • 03 февруари 2014 13:57

  • 3786
  • 1
Непубликувани документи на Стефан Стамболов разкриват нови факти за Левски
©

Книгата със заглавие „Нови факти за Васил Левски и Стефан Стамболов" бе представена в Изложбените зали „Рафаел Михайлов" във Велико Търново заедно с документална експозиция, посветена на 160 години от рождението на Стефан Стамболов. Тя включва непубликувани досега документи за Стефан Стамболов, предава "Дарик".

Писателят събира двамата национал-революционери в обща книга, тъй като непосредствено след обесването на Апостола, като негов заместник се явява за кратко време Атанас Узунов, а след това начело на организацията застава Стефан Стамболов.

Документи доказват, че Стамболов е бил полезен със своята харизматичност и революционна обаятелност, обяснява авторът Николай Иванов.

Стамболов е изиграл важна роля и когато Търново се залива от бежанска вълна от Тракия. Издава решение, с което задължава гражданите да вземат определен брой бежанци в своите домове. При отказ домакините е трябвало да заплатят по 45 гроша на бежанец.

Николай Иванов публикува и данни за намереното в Ловеч в къщата на поп Лукан през 1973 година съкровище от 1364 златни монети. Смята, че това е много възможно да е част от изчезналата каса на комитета, заради която Левски влиза в града преди да бъде заловен. Парите са заровени по време на повторната атака на турската армия на Ловеч само на две педи под земята.

Книгата излиза със съдействието на община Велико Търново и е в подкрепа на кандидатурата на региона за Европейска столица на културата.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3786 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.02.04 | 17:15

1
takiva nehta da cuvam a ne na ataka glupostite

Добави коментар

Водещи новини