Национален фестивал "Златна Българска Гайда" в Копривщица

  • 20 август 2013 09:47

  • 1754
  • 0
Национален фестивал "Златна Българска Гайда" в Копривщица
©

На 06. и 07. септември ще се проведе първото гайдарско надсвирване - Национален фестивал "Златна Българска Гайда" Копривщица 2013.

Всички гайдари, млади и стари, представители на читалища, фолклорни групи, самодейни колективи, любители на фолклора и традициите, училища, занаятчии, творчески колективи са поканени от Фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България”, Община "Копривщица" и Народно читалище “Хаджи Ненчо Дончев Палавеев 1869“ да разлюлеят заедно Копривщица - сърцето на българския дух и фолклор.

Национален фестивал "Златна Българска Гайда" е запазена търговска марка за ежегодно събитие, което се провежда в гр. Копривщица, в ЕкоФест Парк "Кулата" в непосредствена близост до Царското тракийско светилище "Кулата".

Събитието има за цел да популяризира съхранените традиции и гайдарските умения на любители гайдари от всички възрасти. Част от фестивала е Академия "Кулинарен историк".

В надсвирването вземат участие гайдари от цялата страна с джура и каба гайди. Изпълнителите са разделени в две възрастови групи. До 14 годишна възраст и над 15 годишна възраст. Всички изпълнения се заснемат, с цел издаване на специален документален филм, за да се популяризират любителите гайдари.

Таксата за участие в конкурса е 10 лв. за гайдари и 5 лв. за изпълнители и танцьори.

Участниците под 14 годишна възраст се записват предварително, но са освободени от такса.

Всички записани и платили такса, получават обяд и минерална вода от организаторите.

Във фестивалните дни няма забрани за каквито и да било изяви - традиционни занаятчии, производители на млечни продукти, групи представящи автентичен фолклор, детски певчески и танцувални състави, разказвачи на истории и легенди. Заедно с гайдарите могат да се изявят и всички видове инструменталисти.

През двата фестивални дни, от град София в 8.00 ч. тръгва специален Гайдарски автобус, директно до мястото на събитието.

В ЕкоФест Парк "Кулата" има предвидени места за безплатен палатков лагер за желаещите.

Последвайте канала на

1754 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини