Хората в София имат най-малък интерес към културата

  • 12 август 2013 15:30

  • 1352
  • 2
Хората в София имат най-малък интерес към културата
© Булфото

Младите хора в България нямат достатъчен достъп за култура, но същевременно не е достатъчно мотивирано духовността да е част от него. Това заяви културният министър д-р Петър СтояновичПетър Стоянович Петър Стоянович е роден на 25 юни 1967 г. в София. Правнук е на Иван Стоянович-Аджелето, по време на откриването на Първата национална конференция „Достъп на младите хора до култура".

Той подчерта, че в семействата младите хора не са мотивирани да се занимават с култура.

„Трябва да си зададем въпроса защо семействата нямат пари и време да се занимават с култура. Трябва да се обединим върху много дългосрочна задача в сферата на духовността. Инвестицията, която правим в следващото поколение българи, е генерация, не е мандат", добави министър Стоянович.

От своя страна изпълнителният директор на Граждански институти д-р Христо Христозов обяви, че над 50% от домакинства в страната, които имат деца, не са посещавали нито едно културно събитие в последните 12 месеца.

Извадката е сред 1013 пълнолетни лица. „Масово над две-трети от населението вярва, че изкуството може да бъде инструмент за развитие на комуникационни и социални умения, както и за учене", посочи д-р Христозов.

Едни от най-посещаваните културни събития са концертите и кино прожекциите. „Извън София хората имат повече очаквания към културата. Хората в София имат най-малък интерес към културата и нейните въздействия", обясни д-р Христо Христозов. Той добави, че 72 процента от семействата биха насърчили детето си да се занимава с народни танци.

Председателят на Българска асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) Анастас Попдимитров, заяви, че основните цели на асоциацията са да организира национален дебат за достъпа на младите хора до култура, като предложи чрез интернет сайта си обмен на добри практики и ежегодно на 12 август да организира национална конференция, посветена на достъпа на младите хора; да идентифицира основните препятствия пред достъпа на младите хора до култура; да насърчи всеки - семейства, училища, културни институции и организации, младежки организации, социални институции, общини, агенции и министерства - да предложи своя план за разширяване на достъпа на младите хора до култура.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1352 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.08.13 | 12:13

2
Уча в София. София на 2/3 е потурнаци и цигани. Има дни когато по улицата не можеш да срещнеш бял човек. Каква култура ви гони? Като в Пакистан - да. Но София не е етнически европейски град.

2013.08.12 | 19:33

1
Културно си седят пред телевизора в къщи, ядат и пият и гледат Слави. Как да нямат интерес към културата?

Добави коментар

Водещи новини