От Никополис ад Иструм ще тръгва "Пътят на Библията"

  • 25 юни 2013 16:27

  • 2149
  • 0
От Никополис ад Иструм ще тръгва "Пътят на Библията"
©

От Никополис ад Иструм ще тръгва европейският туристически маршрут "Пътят на Библията", който е част от подготовката на Велико Търново и Равена /Италия/, за Европейска столица на културата през 2019 г. Това съобщиха на съвместна пресконференция кметът на Велико Търново Даниел Панов и членовете на делегация от Равена, водена от Алесандро Панцаволта, автор на проекта, предаде БТА.

Според изследванията на италианския екип, в края на пети и началото на шести век в земите край Велико Търново е живял епископ Вулфила, който е превел Библията от латински на готски език.

По сведенията на историците, той е роден и живял през ранните си години в Никополис ад Иструм. По-късно преписът на ръкописа е бил пренесен в Равена, тогава столица на Западната Римска империя, и е бил съхранявана в двореца на готския крал Теодорих Велики.

Хрониките сочат, че след разпада на Римската империя ръкописът изчезва. Открит е след 1000 години на пазар за антични вещи в Швеция. От тогава се съхранява там.

Идеята на проекта е да представи туристически маршрут "Никополис ад Иструм - Равена - Швеция".

Документален филм за проекта ще бъде представен на 8 август в Равена. Част от филма вече се снима. В снимките участват археолози от Регионалния исторически музей във Велико Търново, които са изследвали римските градове Никополис ад Иструм и Нове край Свищов.

Последвайте канала на

2149 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини