Холограмна изложба на съкровищата от Мезек

  • 18 април 2013 07:43

  • 1875
  • 0
Холограмна изложба на съкровищата от Мезек
©

Изложбата "Холограми на съкровищата от Тракийската гробница при село Мезек" се открива днес от 11.00 ч. във фоайето на БАН, в присъствието на председателя на БАН акад.Стефан Воденичаров.

Това съобщи пресцентърът на научната институция.Експозицията представя холографски копия на намерените през 1931 г. предмети от Тракийската гробница край село Мезек. Те датират от четвърти-трети век преди Христа. Оригиналите им се пазят в музея на Националния археологически институт при БАН, който ги предоставя за холографиране.

Холографските копия ще бъдат поставени в тяхната автентична среда - "дромуса" /коридора на гробницата/. На практика такава експозиция се прави за първи път в световната практика, посочват от БАН.

Холограмите са изработени от създадената към Института по оптически материали и технологии "Акад. Йордан Малиновски" при БАН фирма "Холобул" ООД - за приложение на научни разработки, в съвместен проект с община Свиленград.

Колекцията, която се представя на изложбата, се състои от 14 холограми, създадени по метода на руския учен акад. Юрий  Денисюк. Използвана е нанокомпозитна холографска емулсия, създадена в бившата Централна лаборатория по оптичен запис и обработка на информацията, пише БТА.

Представянето на холографски копия на артефактите, открити в българските земи, дава възможност за популяризиране на богатото ни културно-историческо наследство, отбелязват от БАН.

Изложбата е посветена на 90-годишнината от рождението на  акад. Йордан Малиновски - патрон на Института по оптически  материали и технологии.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1875 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини