Google Art класира най-добрите произведения на изобразителното изкуство

  • 16 април 2013 11:05

  • 4299
  • 0
Google Art класира най-добрите произведения на изобразителното изкуство
©

По повод Международния ден на изкуствата 15 април компанията Google определи най-популярните картини в рамките на проекта си Google Art. На първо място в класацията е "Звездна нощ" на Винсент ван Гог, предаде БТВ.

В рамките на проекта Google Art, който стартира преди 2 години, специалисти от компанията Google дигитализираха колекциите на световни музеи и галерии. Общо са обхванати над 200 музея от 43 страни и са представени повече от 40 000 творби.

Според статистически данни на Google, Ван Гог е най-популярният художник сред хората, които посещават проекта. В Топ 10 освен "Звездна нощ" са попаднали още 3 негови картини - "Спалня в Арл" (4 място), "Слънчогледи" (7 място) и "Изглед от Арл с ириси" (9 място).

Второто и третото място в класацията са заели картините "Раждането на Венера" на Сандро Ботичели и автопортрет на Рембранд ван Рейн, рисуващ край прозореца.

Ползвателите на Google Art имат възможност да създават собствени галерии, като подбират за тях картините, които са им харесали. Така досега са създадени около 360000 ползвателски колекции. Към 14 000 от тях достъпът е свободен.

От Google отбелязват, че картините на класиците предизвикват най-голям интерес, но все повече хора търсят и образци на съвременното изкуство. Произведенията на Дали и Климт се радват на изключителна популярност.

Представители на компанията твърдят, че за изучаване на една картина в Google Art посетителите отделят повече от 1 минута, докато в музеите на разглеждането им посвещават средно по 20 секунди.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4299 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини