В Прага ще има фестивал на българското кино

  • 01 февруари 2013 19:27

  • 55
  • 0
В Прага ще има фестивал на българското кино
©

Петият фестивал на българското кино, организиран от Българския културен институт в Прага, ще се състои от 6 до 9 февруари под патронажа на министрите на културата на България и Чехия Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко и Алена Ханакова. Това съобщи пресцентърът на Министерството на културата.

В Европейската година на гражданите партньори на културното събитие са представителството на Европейската комисия в Чехия и посолството на България.Игралните и документалните филми в програмата са осъществени с финансовата подкрепа на бюро "Медиа" - България, и Националния филмов център. Продукциите са от последните няколко години и чешката публика ще ги види за първи път, със субтитри на чешки.

Фестивалът ще бъде открит с филма "Слънчево" на Илия Костов."Чужденецът" на Ники Илиев, екшън-комедията "Операция "Шменти  капели" на Владислав Карамфилов-Въргала, документалните филми "Развод по албански" и "Чия е тази песен?" на Адела Пеева и  "Самодейци" на Светослав Драганов са сред заглавията, които организаторите са подготвили.

На фестивала ще има и световна премиера на документалния филм "Преходът, или какво стана с нас" на Атанас Киряков. "Става дума за прехода, за това, което се случи с нас в България и в други страни, където ние отидохме - Германия, Румъния, Естония, Македония", казва режисьорът.

Атанас Киряков ще бъде гост на фестивала заедно с Адела Пеева, Владислав Карамфилов-Въргала, Илия Костов, Ники Илиев, Роберт Янакиев, Саня Борисова, Слободан Радованович. Предвидени са дискусии, творчески срещи в Института за документално кино и Филмовата академия - ФАМУ, разговори на публиката с гостите на кинофестивала.

В подбора на филмите са участвали представители от кино "Луцерна", където е изложбата "Златни филмови плакати" - част от съпътстващата програма на фестивала. Експозицията, която със своя архивно-ретроспективен характер се вписва в атмосферата на  кафенето в киното, ще очаква публика до 18 февруари.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
55 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини