"Живей цветно" във Венеция (галерия)

  • 29 януари 2013 09:23

  • 1047
  • 0
"Живей цветно" във Венеция (галерия)
© Getty Images

Започна традиционният карнавал във Венеция.

В рамките на световноизвестното събитие ще се проведат десетки театрални представления, музикални програми и изложби. Според християнските обичаи, празненствата продължават до началото на Великия пост, така наречения Маслен вторник, който тази година се пада на 12 февруари, разказва БНТ.

Карнавалът започна с пищно водно шоу по Канале Гранде, което беше последвано от концерт. По традиция, всяка година събитието преминава под знака на определена тема. Мотото сега е "Живей цветно". Цветовете не са избрани случайно. Те символизират човешкото многообразие с техните варианти в тона, блясъка и наситеността.

Венецианският карнавал е един от най-старите в света и ежегодно привлича милиони туристи. Свързва се с езически празник, по време на който падали всички социални условности и всекидневни правила. Тогава и богати, и бедни криели лицата си под маски и всеки можел да се забавлява както и с когото си поиска.

Днес нещата не са се променили много. "Фантастично е. Ядеш и пиеш от сутринта, вечерта вече си опиянен. През цялото време си облечен в карнавален костюм и носиш маска. Няма нещо, от което да се притесняваш", споделя Микеле Казучи. "Карнавалът очарова. Този град е много богат, с особена атмосфера. Да видим какво ще ни предложи тези дни", добавя Йоланда Пара.

По време на карнавала няма да бъдат пропуснати и емблематичните прояви, като празничните улични шествия, Полетът на Ангела, конкурсът за най-оригинални карнавални костюм и маска и парада на най-красивите момичета, наричани Марии.

Както обикновено празненствата ще бъдат закрити с Мълчаливата регата по Канале Гранде.

Последвайте канала на

1047 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини