Меркурий – хвъркатият посланик на боговете

  • 15 февруари 2023 12:57

  • 2483
  • 0
Меркурий – хвъркатият посланик на боговете
©
Слушай новината Слушай новината

Традицията да се назовават планетите с имената на боговете идва от Вавилон, където се и заражда астрологията и е била на почит. Хермес, пратеникът на боговете, е син на могъщия Зевс и планинската нимфа Мая.

От митологична гледна точка Меркурий е вечно бързащ пратеник, на когото е поверена мисията да посредничи между богове и хора - може би затова Меркурий в астрологията се счита за символ на мобилност, любопитство и сръчност. Меркурий още е символ на пътуването, транспорта и всичко, свързано с движението и превозните средства.

Меркурий във Водолей засилва вярата в бъдещето

Меркурий управлява знаците Близнаци и Дева. Меркурий е една от първите планети, открити от човечеството преди около 5000 години. Орбиталният период на въртене, около Слънцето е 88 дни. Меркурий няма естествени спътници, които да осветяват нощното му небе.

В митологията Меркурий е пратеник, търговец, следователно в астрологията той символизира обмена на различни видове информация, процесът на мислене като възприемане и анализ на информацията без емоции, чисто на практическо ниво. Тъй като митологичният Меркурий е доста млад, тази планета е свързана с чертите, присъщи на младостта - ловкост, сръчност, способност за имитиране.

Сред древните гърци тази планета някога е носила името на Хермес, покровител на пътешествениците и овчарите, бог на търговията и бързокрак пратеник на боговете. Мигновено, като мисълта, Хермес пристигал от Олимп до всяко кътче на Земята, благодарение на крилатите си сандали. Никой не можел да го надмине по хитрост и сръчност. Затова боговете предпочитали да му поверят изпълнението на най-фините задачи. Римляните го наричали Меркурий.

Хороскоп за февруари

Бог Хермес бил смятан за покровител на пътешествениците. На всички пътища и кръстовища и дори пред вратите на къщите в древна Гърция били поставяни каменни стълбове с главата на Хермес.

Като покровител на търговията, бог Хермес помагал на търговците да получават печалби и да събират богатство. Той бил почитан като бог на красноречието, а в същото време бил бог на лъжите, измамите и кражбите. Хермес бил смятан за необичайно изкусен крадец, ненадминат по хитрост и сръчност.

Символът на планетата е кадуцеят, жезълът на пратеника, преплетен с две змии. Алхимиците обозначили живака и третия ден от седмицата - сряда - с този символ.

Годишен хороскоп за 2023

Меркурий се наблюдава доста добре в небето или вечер, в първите часове след залез слънце, или сутрин, няколко часа преди зазоряване. Меркурий е най-близката планета до Слънцето в нашата Слънчева система. Тъй като орбитата на планетата се намира по-близо до Слънцето, отколкото до основния астероиден пояс, той принадлежи към категорията на вътрешните планети, планети от земен тип.

Размерът на Меркурий е малък, физическите характеристики на външната страна на планетата приличат на Луната - цялата й повърхност е изкопана от кратери. Вътре Меркурий е подобен на Земята, средната му плътност е близка до земната. На повърхността на Меркурий е твърде горещо, защото орбитата му преминава много близо до Слънцето, освен това планетата се върти твърде бавно около собствената си ос, така че частта от повърхността, която е обърната към Слънцето, се нагрява повече от обратната страна и полярните региони.

Животът е невъзможен без обмяна на веществата с околната среда. Тази възможност се осъществява от Меркурий, действащ като задвижващ ремък. Той отговаря за процесите за дишане и другите видове енергиен обмен в природата, например фотосинтезата. Придава на растенията следните признаци: приспособимост, гъвкавост, подвижност, влияе на страничните издънки, прашеца, тичинките.

Последвайте канала на

Автор Ивелина Пенчева
Астролог
Facebook страница ASTROLOGIA*Lin
Автор на книгите Астрология на съдбата и Тайнството живот
2483 0

Свързани новини

Водещи новини