Студенти свариха бира по китайска рецепта на 5000 години

  • 10 февруари 2017 11:04

  • 4755
  • 0
Студенти свариха бира по китайска рецепта на 5000 години
© Getty Images/Guliver

Студенти от Станфордския университет опитаха бира, която свариха по китайска рецепта на 5000 години. Древната бира наподобява на сайдер и е изненадващо приятна на вкус, с плодов аромат и цитрусови нюанси.

Рецептата е открита миналата година от археолози от университета, ръководени от проф. Ли Лиу. Учените са направили списък със съставките, анализирайки останките по древни керамични съдове, намерени на обект в Североизточен Китай. Анализът показа, че бирата е правена от зърнени култури - просо, ечемик и коикс - вид азиатска трева, плюс малко сладък картоф и корен от лилия.

Студентите са възпроизвели бирата, като са сложили във вода семена от червена пшеница, за да покълнат. Това е малцовият процес. След това са стрили покълналите семена, отново са ги сложили във вода и са поставили съда във фурна за един час на 65 градуса Целзий. Готовата смес е стояла една седмица на стайна температура да ферментира.

Курсът, който води проф. Лиу, се нарича "Археология на храната". Изследванията ѝ целят да бъдат опознати древните култури чрез храната и напитките им. Анализът на китайските съдове с бира например разкри, че там ечемикът е отглеждан 1000 години преди тази култура да бъде култивирана в Източна Азия, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4755 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини